Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Práva Italů v Británii se po brexitu nezmění. Mayová se dohodla s Renzim

Matteo Renzi (vpravo)
Matteo Renzi (vpravo)
Foto: g7germany.de

Řím - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v Římě jednala se svým italským kolegou Matteo Renzim. Shodli se na tom, že Británie a Itálie zůstanou i po brexitu blízkými partnery a budou úzce spolupracovat v boji proti terorismu.

Předseda italské vlády vyzval britskou kolegyni ke konkrétnímu plánu vystoupení její země z Evropské unie poté, co brexit v referendu schválili britští voliči.

"Je v zájmu všech mít precizní časový plán, který cestu usnadní," řekl Renzi po setkání s Mayovou. Britská premiérka minulý týden během návštěvy Berlína a Paříže uvedla, že Británie nepožádá o vystoupení z EU před koncem letošního roku.

Mayová také dnes Renziho ujistila, že práva Italů žijících v Británii zůstanou zaručena i po brexitu, pokud totéž učiní Itálie ve vztahu k Britům pobývajícím na italském území. V Británii žije asi 600 tisíc Italů.

Britská premiérka rovněž zdůraznila, že i po odchodu z EU zůstane její země součástí Evropy. "Chceme, aby byl brexit úspěšný, a proto je klíčové, abychom spolupracovali s členskými zeměmi (EU) jako je Itálie," řekla Mayová.

Témata:  Matteo Renzi Itálie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy