Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Indonésii proběhne další hromadná poprava pašeráků drog. OSN protestuje

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: INT

Jakarta - Indonésie hodlá popravit 14 lidí usvědčených z drogových zločinů, mezi nimi jsou nejméně tři cizinci. Vysoký komisař OSN pro lidská práva protestuje.

Indonésie patří mezi země, které tvrdě postihují obchod s drogami a jejich držení, přechovávání a požívání. Za drogové delikty je ukládán trest smrti a v roce 2013 byl obnoven jeho výkon, předtím pozastavený.

OSN má pochybnosti, že rozsudky smrti jsou výsledkem transparentních a spravedlivých soudních procesů zahrnujících i právo na odvolání. "Indonésie by měla okamžitě obnovit moratorium na trest smrti a nepokračovat v přípravách na popravu 14 osob," uvedl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn.

Mezi popravenými mají být i nejméně tři cizinci, konkrétně Pákistánec, Nigerijec a Zimbabwan. AP uvedla, že trest smrti čeká i jednu indonéskou ženu, která podle místních aktivistů byla do pašování drog vmanipulována a sama je obětí obchodu s lidmi.

Vláda v Jakartě neoznámila přesné datum poprav ani počet lidí. Dobře informovaný indonéský představitel ale pod podmínkou anonymity řekl, že v pátek bude zastřeleno 13 lidí.

Od zvolení současného prezidenta Indonésie Joka Widoda v roce 2014 již došlo ke dvěma vlnám poprav za drogové zločiny. Widodo přitom kandidoval se slibem zlepšit dodržování lidských práv v zemi.

Témata:  Indonésie popravy OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy