Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan se ostře pustil do médií. Nechal zavřít 16 televizí, 45 deníků a 3 tiskové agentury

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecké úřady dnes vydaly zatykače na 47 novinářů, uvedla televizní stanice CNN Türk. Mají být zadrženi v rámci vyšetřování osob blízkých duchovnímu Fethullahu Gülenovi, kterého Anara pokládá za strůjce nedávného puče.

Novináři pracovali pro opoziční list Zaman, který byl s Gülenem spojován a který začátkem března převzal pod kontrolu turecký režim. Ještě předtím nechaly úřady zavřít jiná opoziční média spojovaná s duchovním, který už léta žije v exilu ve Spojených státech.

Istanbulský dům jednoho z novinářů Şahina Alpaye dnes prohledali policisté. Razie trvala dvě a půl hodiny a v jejím závěru Alpaye zatkli, uvedla tisková agentura Dogan.

Zatčení novinářů kritizovalo americké ministerstvo zahraničí. "Vidíme to jako znepokojující trend v Turecku, kde úřady, policie a soudy jsou využívány k potlačování legitimní politické diskuse," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Státní agentura Anadolu uvedla, že během výjimečného stavu byly uzavřeny tři tiskové agentury, 16 televizních kanálů, 23 rozhlasových stanic a 45 deníků.

Média už v pondělí informovala, že Turecko vydalo zatykače na 42 novinářů, mezi kterými byla i komentátorka a exposlankyně Nazli Ilicaková.

Témata:  Turecko novináři Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy