Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová zrušila dovolenou. Uspořádá velkou tiskovou konferenci

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka dnes v Berlíně uspořádá velkou tiskovou konferenci, na které bude hovořit o aktuálních problémech azylové politiky a o nedávných útocích v zemi. Takto velké setkání s novináři pořádá Angela Merkelová pravidelně jednou ročně. To letošní mělo být na konci srpna, ale kancléřka kvůli nejnovějšímu vývoji v Německu zrušila dovolenou.

Kritici jí vyčítají, že na dění v zemi dosud reagovala nedostatečně.

Pro Merkelovou bude dnešní vystoupení první možností, aby se veřejně vyjádřila k útoku v bavorském Ansbachu. Tam se v neděli odpálil syrský běženec, který se hlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát. Při činu zahynul a dalších 15 lidí zranil.

Německo v minulém týdnu také čelilo střeleckému masakru v Mnichově, kde Němec íránského původu zabil devět lidí, či útoku afghánského běžence sekyrou v bavorském vlaku. Policie Afghánce, který zranil pět lidí, zabila.

Agentura DPA jako témata konference očekává problémy s integrací a deportacemi běženců, hodnocení teroristické situace ve světě i v Německu, vývoj v Turecku po potlačeném puči či následky referenda, ve kterém britští voliči rozhodli o odchodu své země z Evropské unie. Tisková konference je ohlášena na 13:00 SELČ a Merkelová má v plánu odpovídat na otázky novinářů 90 minut.

Témata:  Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy