Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová opět terčem kritiky: Kancléřka ničí Evropu, varuje její spolustraník

Angela Merkelová, německá kancléřka
Angela Merkelová, německá kancléřka
Foto: Vláda.cz

Proč Německo otevřelo své hranice migrantům? Žádná země na světě nic takové neučinila a kancléřka Angela Merkelová nikdy nevysvětlila své motivy parlamentu ani veřejnosti, konstatuje Willy Wimmer, politik z německé CDU-CSU. Bývalý státní sekretář na ministerstvu obrany a dlouholetý poslanec Bundestagu v rozhovoru pro server rt.com tvrdě zkritizoval politiku své stranické kolegyně.

Válka plodí válku

"Existují pro to dva nebo tři důvody," odpovídá politik na otázku, proč v Německu a Francii došlo v posledních dnech k sérii násilností a teroristických útoků, přičemž část pachatelů patří mezi uprchlíky a migranty.

Za první důvod označuje Wimmer skutečnost, že Západ dlouhá léta, od války s Jugoslávií v roce 1999, zcela rozvracel své jižní sousedství od Mali po Afghánistán. "Války NATO proti těmto lidem zničily vše," konstatuje bývalý poslanec. Myslí si tedy, že nemůžeme být překvapeni, jestliže se války nyní přelily do našich vlastních zemí a máme zde oběti na životech.    

Druhý důvod podle politika spočívá v loňském rozhodnutí německé kancléřky Angely Merkelové otevřít hranice Německa. Ty tak jsou nedostatečně chráněny a německé úřady nemají přehled, kolik lidí do země přichází, ani netuší, kolik z nich může náležet k teroristům, konstatuje Wimmer.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Někdejší státní sekretář se pak domnívá, že ve Francii může existovat ještě další důvod - západní soused Německa má totiž problémy s lidmi, kteří do země přicházejí z jejích bývalých kolonií.

"Takže tady máme směs všech těchto problémů," deklaruje Wimmer. Domnívá se, že největším problémem, kterému Západ čelí, je jeho nepřátelství vůči sousedům a neustálé vedení válek. Pokud bude tato politika pokračovat, země jako Francie a Německo dříve či později budou čelit skutečné tragédii, obává se ex-poslanec.

Co má Merkelová na mysli?

"Není to otázka krajně pravicových stran," odpovídá Wimmer na dotaz, zda poslední vlna násilností může přinést větší podporu obyvatel extrémně pravicovým partajím a uskupením. Mnohem důležitější je podle něj otázka, proč vláda Angely Merkelové realizuje současnou politiku. Kancléřka má povinnost bránit německé hranice a občany, spolustraník Merkelové s tím, že toto je její hlavní úkol.              

Wimmer se tedy ptá, co bylo důvodem k loňskému otevření německých hranic, především pak za situace, kdy se k takovému kroku neodhodlala žádná jiná země světa. "Jaký měla (Merkelová) důvod, že to učinila?" pokládá otázku bývalý poslanec. Připomíná, že kancléřka své motivy nikdy nevysvětlila německému parlamentu, ani německé veřejnosti. "Co má (Merkelová) na mysli, když ničí naší zemi," zní proto podle Wimmera hlavní otázka, kterou označuje za legitimní reakci.  

Spolustraník německé kancléřky se jednoznačně domnívá, že dosavadní politika otevřených dveří realizovaná Merkelovou zcela selhala. Poukazuje na 1-2 miliony lidí, kteří přišli za jediný rok do Německa. To podle Wimmera nelze po organizační stránce zvládnout.    

"Musíme se dívat na naše sousedy. Ničíme situaci v Evropě," varuje křesťanskodemokratický politik. Domnívá se, že jedním z důsledků politiky Angely Merkelové je i rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii. Současná německá vláda tak dle Wimmerova názoru ničí veškerou organizovanost a vývoj, k němuž v Evropě došlo po skončení druhé světové války.   

Témata:  Německo Angela Merkelová uprchlíci

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy