Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočníci v kostele natočili video jak vraždí kněze. IS záběry zveřejnil

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Paříž - Policie prozradila identitu druhého muže, který spolu s komplicem vtrhl do francouzského kostele a zavraždili kněze. Islámský stát navíc zveřejnil video, na němž mu oba mladíci přísahají věrnost.

Svět už zná totožnost obou vrahů z francouzského kostela. Policie je identifikovala jako 19letého Adela Kermiche a stejně starého Abdela Malika P. Oba byli podporovatelé Islámského státu, jak dokazuje i video, které teroristická organizace zveřejnila.

Na záběrech jsou vidět dva mladíci s vousy, kteří po celou dobu mluví arabsky. Po chvíli se chytí za ruku a přísahají věrnost vůdci islamistů abu Bakru Bagdádímu. Sami sebe nazývají Abu Omar a Abu Jalil al-Hanafi, což jsou jejich "válečná jména".

Informaci o nahrávce i fotografii obou mužů, vystřiženou z videa, zveřejnila monitorovací organizace SITE, která se zabývá sledováním aktivit radikálů. Agentura Amaq, napojená na ISIS, označuje útočníky za "vojáky Islámského státu, kteří odpověděli na apel útočit ve státech křižácké koalice".

Abdel Malik žil v městečku Aix-les-Bains, které leží v Alpách. Policisté zatím nezveřejnila žádné podrobnosti o jeho původu nebo životě. Podle francouzských médií Malik teprve loni maturoval a pravidelně navštěvoval mešitu.

Jeho matka i sousedé byli ale šokováni, když policie uvedla právě Malikovo jméno jako druhého vraha z kostela na severovýchodě Francie. Byl prý přátelský a otevřený, rád se bavil se sousedy a zapojoval se do komunitního života.

Kermiche a Malik v úterý dopoledne vtrhli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray, kde zrovna 84letý kněz Jacques Hamel sloužil mši. Vzali několik rukojmí včetně tří jeptišek a duchovního, kterému poté podřízli hrdlo. Jednu řádovou sestru vážně zranili.

Na místo po chvíli dorazila francouzská protiteroristická jednotka, která útočníky zastřelila. Útočníci měli kromě nožů také atrapy zbraní a falešná výbušná zařízení. Policie poté zadržela 18letého Alžířana, podezřelého z pomoci teroristům. K útoku se přihlásil Islámský stát.

Témata:  Islámský stát teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy