Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhý vrah z francouzského kostela byl oficiálně identifikován, tajná služba ho měla na seznamu radikálů

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Druhým teroristou z kostela v Saint-Étienne-du-Rouvray na severu Francie je Abdel Malik Nabil Petitjean, vyšetřovatelé ho oficiálně identifikovali pomocí DNA.

Podle zdroje blízkého vyšetřování evidovaly tajné služby od 29. června mladíka v seznamech radikalizovaných osob. Protiteroristická policie měla k dispozici fotografii člověka "silně podobného Abdelu Malikovi P.". Neznala ale jeho jméno ani podrobnosti plánovaného atentátu.

Dvojice vyzbrojená noži vtrhla do kostela během dopolední mše, držela v zajetí šest lidí a pak zavraždila kněze Jacquesa Hamela. Policisté útočníky zastřelili poté, co s rukojmími vyšli z kostela. K činu se přihlásila organizace Islámský stát.

Totožnost prvního z útočníků vyšetřovatelé oznámili hned v úterý večer, byl jím Adel Kermiche (19), jenž bydlel u rodičů v Saint-Étienne-du-Rouvray, kde se útok stal. Ve středu francouzská média informovala, že druhým teroristou je Abdel Malik P., jehož doklady se našly u Kermiche.

Pravicová opozice po úterním atentátu, jemuž minulý týden předcházel útok v Nice na jihu země s 84 oběťmi, stupňovala svou kritiku vlády a tvrdí, že je neschopná postarat se o bezpečí obyvatel. Bývalý prezident a předseda opozičních Republikánů Nicolas Sarkozy uvedl, že Francie potřebuje nové protiteroristické zákony. "Musíme změnit reakci na terorismus islamistů. Nepřijímám využívání intelektuálních schémat z minulosti v reakci na dnešní realitu," řekl Sarkozy v rozhovoru s listem Le Monde. Podle socialistického premiéra Manuela Vallse ale Francie nemůže po každém atentátu přijímat nový zákon.

Debata se ve Francii nyní vede i o tom, zda zveřejňovat identitu a fotografie atentátníků a tím vlastně přispívat k jejich posmrtnému oslavování. Deník Le Monde oznámil, že nebude zveřejňovat propagandistické dokumenty ani přiznání k atentátům, které vydává IS.

Témata:  Islámský stát teroristický útok na kostel ve Francii

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy