Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Korea otevřela fond pro bývalé sexuální válečné otrokyně v Japonsku

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - V Jižní Koreji byl dnes oficiálně spuštěn fond na pomoc korejským válečným sexuálním otrokyním, které byly násilím drženy v japonských nevěstincích pro vojáky.

Japonsko se v rámci loňské dohody mezi oběma zeměmi zavázalo, že do fondu přispěje jednou miliardou jenů (zhruba 233 miliony korun). Částku podle agentury AP uvolní Tokio již brzy.

Otevření sídla fondu v metropoli Soulu provázely protesty aktivistů a studentů, kteří dohodu Japonska a Jižní Koreje kritizují. Nelíbí se jim například, že v dokumentu není zmíněna právní odpovědnost Japonska. Proti dohodě vystupuje i sdružení někdejších sexuálních otrokyň. To před několika dny zopakovalo, že dohoda není dostatečná, neboť neobsahuje patřičnou omluvu a kompenzace.

Zdroj: YouTube

Problém bývalých korejských sexuálních otrokyň, eufemisticky známých jako "utěšitelky", byl hlavním zdrojem napětí ve vztazích mezi Soulem a Tokiem. Většina historiků odhaduje, že počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil asi 200 tisíc. Byly mezi nimi nejen Korejky, ale také Číňanky a Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.

Témata:  Jižní Korea Japonsko II. světová válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy