Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porážka Islámského státu? Profesor přišel s netradičním řešením

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

V celosvětovém boji proti Islámskému státu (IS) a dalším náboženským extremistům je často přehlížen důležitý faktor: psychologický dopad vítězství a porážek. Tvrdí to Daoud Kuttab, který dlouhá léta působil jako profesor žurnalistiky na prestižní Princetonské univerzitě. V komentáři pro server The Guardian analyzoval problémy provázející válku proti blízkovýchodním džihádistům.

Dvě úrovně porážky

Od doby, kdy muslimové vládli Andalusii, stoupenci islámu zažívali jednu historickou porážku za druhou, přičemž poslední z nich představoval zánik šestisetleté Osmanské říše, připomíná profesor. Konstatuje, že v moderních dějinách Arabové přihlíželi politickým porážkám, které ponechaly Palestinu pod izraelskou vojenskou kontrolou, Sýrii a Egyptu zmenšily území po šestidenní válce a dvakrát srazily Irák po akcích Spojenými státy vedené koalice zahrnující i arabské státy.  

"Ideologie IS povzbuzuje mladé dospívající muslimy a Araby, aby nalezli ve slibovaném chalífátu naději vítězství," vysvětluje Kuttab s tím, že se jedná o falešný příslib návratu ztraceného zlatého věku islámu.  

Porazit IS je proto dle odborníka důležité na dvou úrovních. První předpokládá ukončení fyzické kontroly území touto skupinou a její možnosti cvičit atentátníky a plánovat útoky, konstatuje expert. Dodává, že druhou je pak psychologická úroveň, která znamená porážku pokroucené ideologie IS.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Fyzická a ideologická porážka IS by však neměla být ponechána na vojenských stratézích či západních vojácích," soudí Kuttab. Domnívá se, že je velký rozdíl, kdo si připíše zásluhy za takovou porážku a pokud má být vítězství nad IS trvalé, musí souznít s důvěryhodnou alternativou pro neklidné mladé lidi, kteří chtějí být součástí vítězné strany. Pokud tedy bude Západ hrát roli ve formování budoucnosti po porážce chalífátu, je podle profesora klíčové, aby si nenárokoval zásluhy za jeho porážku, i kdyby v ní snad sehrál zásadní úlohu.

Ještě důležitějším aspektem je, kdo vyplní ideologické vakuum v momentě, kdy IS přestane ovládat území, které nyní drží, tvrdí odborník. Připomíná, že když v letech 2010-2011 tisíce mladých lidí demonstrovaly v ulicích Tunisu a Káhiry, mnoho z nich věřilo, že nastal moment nástupu arabské demokracie. "Bohužel však skuteční podněcovatelé změn nevládli schopnostmi a organizací potřebnými k zaplnění vakua vzniklého po odchodu Zína Abidína bin Alího v Tunisku a uvěznění Husního Mubáraka v Egyptě," konstatuje expert.   

Spojme se pro budoucnost

Síla a krátkodobá vítězství IS a podobných skupin podle Kuttaba ironicky vedou k formování nového radikálního sekulárního hnutí na Blízkém východě a v severní Africe. Jeho komunikace probíhá především na sociálních sítích a podobně jako v případě arabského jara demonstranti, kteří doufají v nastolení sekulární demokracie, mají jen malou šanci skutečně zaplnit vakuum, které se nepochybně vytvoří po porážce tvrdého jádra IS, uvádí odborník.  

Nyní je tak třeba určitého nového partnerství mezi umírněnými silami v arabském světě, občanskými aktivisty a sekularisty, domnívá se profesor. Zásadní podmínkou pro takové spojenectví je podle něj skutečné vzájemné uznání a ukončení rivality. Úspěšné partnerství musí podle Kuttaba respektovat a stavět na jediných alternativách k násilnému extremismu - dělbě moci, inkluzivitě a pluralismu.

"Smyslem tohoto nového partnerství musí být podpora demokratických principů a oddělení církve a státu při respektu k umírněným náboženským konzervativcům, kteří věří spíše v postupné než revoluční změny," deklaruje expert. Dodává, že to samo o sobě nestačí a nakrmení srdce bez nakrmení těla by znamenalo pouze odložení dalšího kola potíží. Proto Kuttab doporučuje obdobu Marshallova plánu s cílem pokusit se řešit ohromný problém nezaměstnanosti, kterému dnes čelí většina mladých Arabů a muslimů.        

To vše může znít idealisticky, připouští profesor. Dodává, že jeho myšlenky zajisté nejsou neznámé Západu, který je však standardně odmítá a namísto nich uzavírá spojenectví s autoritářskými režimy v zájmu zajištění svých krátkodobých cílů.  

Největší nebezpečí v nadcházejících měsících a letech podle Kuttaba spočívá v tom, že Západ se bude sobecky soustředit pouze na sebe. Poslední vlna násilných útoků v USA, Francii a Německu přitom jasně ukazuje, že izolacionismus dokáže sotva řešit problémy, které přesahují hranice, deklaruje odborník.

"Jestliže IS musí být poražen, musí se věnovat pozornost tomu, kdo získá příslušný kredit," apeluje expert. Míní, že nejlepším scénářem - byť zřejmě idealistickým - by byla inkluzivní vládní struktura založená na dělbě moci, která by pomohla budovat progresivnější a reprezentativnější budoucnost Blízkého východu, a zabránila tak znovuzrození této odporné metly.

Témata:  Islámský stát muslimové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy