Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové informace o střelci z Mnichova: Byl ultrapravicový rasista, považoval se za Árijce

Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Foto: YouTube

Berlín – Téměř dva týdny po krvavých útocích v Mnichově, kdy 18letý David Sonboly zastřelil devět lidí a poté sebe, se o tomto útočníkovi objevují nové informace. Jak s odkazem na německý deník FAZ uvádí server The Local, střelec byl ultrapravicový rasista.

Sonboly byl podle serveru pyšný na fakt, že se narodil 20. dubna a sdílel tak narozeniny s Adolfem Hitlerem. Pyšný byl i na svůj íránský původ – narodil se íránským rodičům v Mnichově.

Domníval se, že jej tento fakt činil „Árijcem". Írán je totiž podle nacistické ideologie domovinou árijské „rasy". Sonboly také nenáviděl Turky a Araby a uchovával vůči nim pocit nadřazenosti.

Podle deníku se nyní vyšetřovatelé snaží zjistit, zda se mladík při útoku úmyslně zaměřil na cizince. Sedm z devíti obětí totiž byli muslimové a všech devět se jich v Německu ocitlo díky migraci.

Čtyři oběti buď byli Turci, nebo lidé s tureckými kořeny, tři byli kosovští Albánci. Šest obětí bylo ve věku 14-17 let. Tomu, že Sonboly úmyslně střílel jen na cizince, také nasvědčuje fakt, že s sebou měl 300 kulek a mohl jich použít mnohem více, místo toho se ale zastřelil.

Témata:  rasismus střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

6. května 2024 22:20

OSN: Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní

Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní. V pondělí to prohlásil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a dodal, že utrpení a míra destrukce by výrazně přerostla již nyní neúnosnou míru. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy