Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Humanitární akce v Halabu: Rusko a syrská vláda otevřely koridory pro civilisty

Vitalij Čurkin, ruský velvyslanec při OSN  (28.8.2014)
Vitalij Čurkin, ruský velvyslanec při OSN (28.8.2014)
Foto: unmultimedia.org

Damašek/Moskva - Rusko a syrská vláda zahájily humanitární operaci v obléhaném Halabu. Otevřely koridory pro civilisty a pro povstalce, kteří se chtějí vzdát.

"Civilisté se mohou dostat z města třemi trasami a další byla otevřena na severu pro povstalce, kteří se vzdají," oznámil ruský ministr obrany Sergej Šojgu, podle jehož slov operaci nařídil prezident Vladimir Putin.

Syrská armáda tento týden nabídla volný průchod lidem, kteří budou chtít z povstalci ovládané části města odejít. Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin v pondělí v Radě bezpečnosti OSN řekl, že se lidé z východního Halabu budou moci přesunout do západní části, kde je situace lepší.

Halab je rozdělen od roku 2012 a povstalecké čtvrti jsou v obležení armády od 17. července, zásoby zvenčí se tam nedostaly od 7. července. "Opakovaně jsme vyzývali bojující strany ke smíření, ale bojovníci vždy příměří porušili, bombardovali obydlené zóny, útočili na pozice vládních sil. Humanitární situace ve městě a okolí je v důsledku toho obtížná," řekl Šojgu.

Témata:  Sýrie ruské angažmá v Sýrii Sergej Šojgu Vitalij Čurkin

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy