reklama

Jen v průběhu minulého týdne mělo dojít podle zahraničních médií hned k několika případům sexuálního obtěžování mladistvých dívek. První případ se odehrál v německém Travemünde, kde se skupinka cizinců zaměřila na 16letou oběť. Druhý případ se stal v rakouském Judenburg, kde se měl Afghánec dotýkat nezletilých dívek (11, 14).

Deník Bild uvedl, že v neděli večer obtěžovala skupina pěti až sedmi mužů dvě dívky ve věku 15 a 16 let. Mladší se podařilo utéct, starší ale na pláži v Travemünde cizinci zatáhli hlouběji do vody a začali ji osahávat.

Její kamarádka stihla včas zburcovat své přátele a ti obě dívky zachránili. Následně vypověděli, že podezřelí měli mezi 25 do 35 lety, hovořili lámanou němčinou s přízvukem a byli tmavé pleti a svalnaté postavy. Skupina mezi sebou zřejmě měla hovořit albánsky.

Problémy hlásí i Rakousko

K dalšímu případu sexuálnímu obtěžování došlo i na koupališti v rakouském Judenburgu. Informoval o něm člen parlamentu za stranu FPÖ Wolfgang Zanger. 

Podle serveru kleinezeitung.at se incident odehrál v bazénu s vířivým proudem, který je dost těsný často se v něm stává že někdo do někoho narazí. Toho měl údajně využít pětačtyřicetiletý Afghánec k obtěžování dvou nezletilých dívek. Případ nyní prošetřuje policie.

Znásilnění bez ohledu na věk

V Rakousku se ale zatím jedná vcelku o ojedinělé případy. Za to Německo musí řešit jeden sexuální skandál spojený s uprchlíky za druhým. Ve středu například tamní policie zatkla muže původem z Eritreji kvůli sexuálnímu napadení seniorky na hřbitově.

K ohavnému útoku došlo v neděli ráno v západoněmeckém městě Iddenbueren. Místní obyvatelé zalarmovali policii, když uslyšeli volání o pomoc z místního hřbitova.

Devětasedmdesátiletou stařenku, která žila v místním domově důchodců, tady napadl a sexuálně zneužil čtyřicetiletý migrant. Záchranáři ženě na místě poskytli první pomoc, poté musela být převezena do nemocnice, kde zůstala do úterka, píše německý Bild.

Počet násilníků? Klidně i pět

Naní tomu tak dávno, co byla znásilněna i šestadvacetiletá Němka. Vše se odehrálo přímo u ní doma za účasti pěti mladých mužů. Nejprve byla žena všemi dotyčnými znásilněna, mladíci pak z jejího domu ukradli cenné předměty, které prodali. Policie tuto skupinu zadržela.

Zřejmě nejhorší případ se týká sexuálních útoků na Silvestra. V několika německých městech útočily desítky mužů, především migrantů. Shromažďovali se kolem žen, které poté osahávali a sexuálně napadali, ale také okrádali a surově bili. Incidenty vyvolaly pobouření po celé Evropě, uprchlíci útočili i ve Švédsku, Švýcarsku, Rakousku nebo Finsku.

Policie přijala více než tisíc trestních oznámení, čtyři stovky se týkaly útoků sexuální povahy. Většinu útočníků se nepodařilo najít, obviněny byly jen desítky z nich. Mezi podezřelými je nejvíce Maročanů a Alžířanů.

Německo se snaží, útoků ale neubývá

Němečtí poslanci se snaží bojovat s problematikou sexuálního obtěžování a schválili zpřísnění zákona, který trestá pachatele sexuálního násilí. Nově bude obsahovat princip "ne znamená ne". Aby soud uznal trestný čin za znásilnění, musel si dosud pachatel styk vynutit násilím nebo pod jeho pohrůžkou.

e stačit to, že k sexu došlo "proti zjevné vůli" oběti. Ke kvalifikaci činu jako znásilnění tak bude napříště stačit prosté odmítnutí pohlavního styku. Aktivní obranu proti němu nebude muset oběť dokazovat.

Kvůli silvestrovským incidentům poslanci do zákona přidali také pasáž o trestání sexuálních útoků spáchaných ve skupinách. Trest by měly podle ní dostat i ti, kteří se útoku přímo neúčastnili, byli ale součástí skupiny, která se jich dopustila. 

Řada lidí ale přesto žádá, aby se zákony ještě více zpřísnily. Chtějí například, aby bylo možno znásilnění či sexuální obtěžování použít jako důvod pro neuložení azylu.