reklama

Mrtvoly v kaluži krve se válejí po ulici, lidé pláčou u těl svých zesnulých. Ještě předtím, než se Duterte chopil prezidentského úřadu, otevřeně hrozil, že bude zabíjet a svůj slib také dodržel. "Neodvažujte se ničit mou zemi, jinak vás zabiju. Neodvažujte se ničit naši mládež, děti, protože vás jinak zabiju," pohrozil drogovým dealerům.

Policie potvrdila smrt 110 lidí, údajně se však jedná minimálně o 300, uvádí britská média. Duterte vypsal vysoké odměny také za dopadení překupníků drog. Do boje proti nim se mohou zapojit všichni obyvatelé Filipín. Odborníci na lidská práva v ženevském sídle OSN Duterteho chování odsoudili. "Trhni si nohou, OSN. Držte všichni klapačky," odpověděl totiž Duterte na tiskové konferenci na otázku ohledně zahraniční kritiky jeho slov.

Podle generálního tajemníka Národní advokátní komory Edreho Olaliji zabíjení dealerů není řešení. "Buďme upřímní: hrozba drog musí skončit," uvedl Olalia. "Ale tyto takřka sériové popravy údajných pouličních dealerů a nevýznamných drogových magnátů musí skončit," dodal.

"Nepřestaneme, dokud nezastavíme posledního drogového dealera," stojí si na svém tvrzení Duterte. Slíboval také obnovení trestu smrti v zemi a pohrozil rozpuštěním parlamentu, který by se ho pokusil ho sesadit. Přízeň mezi voliči si údajně získal Duterte jeho neformálním vystupováním. Nový prezident většinou chodí v tričku nebo košili s krátkým rukávem, nikdy prý nenosí ponožky a během kampaně prohlásil, že ho nikdo neuvidí v kravatě.