reklama

"Vojenské jednotky posílené o muže z Národní gardy zabily během pátrací operace poblíž města Džendúba dva teroristy," uvedlo tuniské ministerstvo obrany ve svém prohlášení. Národní garda i armáda nadále pokračují v pátrání po dalších ozbrojencích v oblasti.

Tuniské jednotky se v posledních měsících poměrně často v hornaté oblasti na západě země střetávají s ozbrojenci. Tunisko se označuje za příklad demokratizace v arabském světě, od povstání v roce 2011 ale čelí násilí islamistů.

Loni radikálové v Tunisku zaútočili třikrát - v březnu zabili v muzeu Bárdá v Tunisu 22 osob, z toho 21 turistů, v červnu povraždili v hotelu v Súse 38 rekreantů a v listopadu zavraždili 12 členů prezidentské gardy. Ke všem útokům se přihlásili ozbrojenci z hnutí Islámský stát.

Výjimečný stav vyhlášený dne 24.11.2015 byl prodloužen až do 21.9. 2016 a platí pro celé území Tuniska. MZV ČR důrazně nedoporučuje cestovat do oblastí kolem hranic s Alžírskem a Libyí, do horských oblastí guvernátů Kasserine a Kef, ve kterých pravidelně probíhají vojenské antiteroristické akce. Dále MZV ČR nedoporučuje cestovat do oblasti měst Siliana, Kairouan a Kasserine, do pouštní zóny jižně od linie Bir Rijm Maatoug – Borj Bourguiba – Ben Guerdan a do horské oblasti na severozápadě Tuniska.