Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn se měl stát terčem útoku podobně jako Nice. Reportéra školil náborář IS

Londýn, Tower Bridge
Londýn, Tower Bridge
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn – Nevídaný a děsivý kousek se podařil reportérovi britského deníku The Sun. V utajení se nechal školit náborářem Islámského státu (IS) Abu Muslimem Khurasanim, který se domníval, že jde o muslimského radikála. Na povrch tak vyplynulo, že IS plánoval krvavé útoky v Londýně.

Druhé Nice

Nejprve přišlo prověřování. Khurasani se reportéra zeptal na několik jednoduchých a obecných otázek o islámu, na které odpověděl správně. To teroristům jako důkaz jeho odhodlání stačilo. Následovalo dvouměsíční školení ohledně provedení teroristických útoků. Ke komunikaci s reportérem Khurasani používal šifrovanou aplikaci Telegram.

Reportér například obdržel návod na vytvoření bomby, Khurasani reportérovi také nařídil, aby si obstaral snadno dostupné materiály pro vytvoření výbušného zařízení a aby jej následně ukryl v autě. Seznam cílů, který mu IS poslal, zahrnoval Big Ben a London Bridge; Khurasani se ale nakonec rozhodl, že nejlepší bude útok na nákupní centrum ve stylu útoků v Nice.

„Pouč se z Nice. Sežeň si auto, které budeš moci zaparkovat někde, kde bude hodně lidí – a pistoli, kterou budeš zároveň moci použít," napsal reportérovi Khurasani. „Když budeš sedět v autě, použij všechny (náboje) a rychle stiskni tlačítko (na odpálení bomby). Obě věci se musí stát rychle. Žádná prodleva," vysvětloval dále terorista.

„Sejdeme se v nebi"

Poučení si reportér měl krom útoků v Nice, při kterých muž najel nákladním vozem do davu lidí, brát také z útoků v Německu a ze střelby v americkém Orlandu. Khurasani ale zdůrazňoval, že cílem musí být „sloužit Alláhovi". „Život je velmi krátký. Brzy se sejdeme v nebi," stálo v další zprávě.

Návod na sestavení bomby mimo jiné obsahoval informace, jak za 300 liber (necelých 10 tisíc korun) v běžných obchodech nakoupit materiály, ze kterých lze výbušné zařízení vyrobit. Šlo například o kanystry nebo ohňostroje. „Všechno může fungovat – náklaďák, sekera, cokoliv, s pomocí Alláhovou," okomentoval to Khurasani.

Útok byl „naplánován" na neděli večer. Khurasani, který se domníval, že se reportér chystá na sebevražednou misi vydat, poslal poslední zprávu: „Budeme na tebe pamatovat. Ale nechci tě rozptylovat od tvých úmyslů, bratře. Stejně jako všichni bratři, kteří tohle udělali. Zítra, dá-li bůh."

Deník uvádí, že takto získané informace již předal protiteroristické policii a MI5, britské vojenské zpravodajské službě. Khurasani podle deníku na džihádistickém kanálu na Telegramu otevřeně vystupuje jako náborář.

Reálná hrozba terorismu

V průběhu plánování útoků také Khurasani po reportérovi chtěl fotografii zbraně, kterou má k dispozici, hlasové nahrávky čtení Koránu a jeho fotografii. Měl po něm také chtít, aby poslal peníze na americký účet, ze kterých měly podle Khurasaniho být nakoupeny nože na útoky v USA.

John O'Connor, bývalý velitel britského Scotland Yardu, tato zjištění okomentoval se slovy, že odhalují nebezpečí, které fanatici z IS pro Velkou Británii představují.

„Nemůžeme se spoléhat na štěstí a na fakt, že tu mnoho let teroristické útoky nebyly, jako na známku toho, že se tady nic nestane. Jsou tu tisíce lidí, kteří potenciálně mohou spáchat teroristický čin. Stane se to tady – je to jen otázka času. Je tu bezprostřední hrozba teroristického útoku. Nevím, proč si lidé myslí, že se to nestane," dodal O'Connor.

Témata:  Londýn Islámský stát Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy