reklama

Dánsko by mělo zastavit imigraci z muslimských zemí, aby eliminovalo hrozbu násilí, kterou představují extremisté. Uvedli to podle agentury AP představitelé Dánské lidové strany (DPP), druhého největšího politického subjektu v zemi.

Místopředseda protiimigračně zaměřené DPP Sören Espersen tvrdí, že 270 tisíc muslimů žijících v Dánsku představuje vysoké riziko výskytu sympatizantů militantní skupiny Islámský stát. Sociální demokraté, největší dánská politická strana, tyto výroky ale odsoudili.

"Islám je agresivní náboženství. Každý musí vidět, že mnozí, kteří páchají teror, nacházejí inspiraci právě v islámu. To je důvod, proč existuje souvislost mezi počtem muslimů v zemi a obecným bezpečnostním rizikem," uvedl podle agentury mluvčí DPP pro otázky přistěhovalectví Martin Henriksen .

Jeho strana ale nebude usilovat o zavedení zákona výslovně zakazujícího přijímání muslimských migrantů. Přesto bude tato agenda primárním cílem DPP. "Naším záměrem je, aby se zastavila muslimská imigrace. Rádi bychom ji dostali na nulovou úroveň," dodal Henriksen.