Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak postupovat při teroristickém útoku? Rady, které vám mohou zachránit život

Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Foto: CNN

Praha - Evropa se v posledních týdnech zmítá ve vlnách teroristických útoků a je možné předpokládat, že jen tak neskončí. Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn proto prozradil, co máte v případě, že jste svědky takového útoku, dělat.

Podle experta je v jakémkoliv prostředí, kde je záhodno dosáhnout nějaké bezpečnostní úrovně, potřeba buď zvyšovat bezpečnost, anebo svobodu. "Je to velmi jednoduché a teď to zjednoduším ještě víc: Buď můžete mít stoprocentní bezpečnost a nulovou svobodu, nebo obráceně. Anebo můžete mít nějaký rozumný kompromis mezi tím. Jinými slovy: pokud dosáhnu toho rozumného kompromisu, znamená, že nemůžu mít absolutní bezpečnost. A jinými slovy: toto se bude stávat," řekl České televizi.

"Samozřejmě, že částečně tomu můžete zabránit. Velmi efektivní je v tom používání zpravodajských služeb. Dokonce podstatně více efektivní, než si většina laiků myslí. Takže toto je typický úkol, který primárně mají řešit tajné služby. Teoreticky částečně je tam samozřejmě účinnost policejních sil a teprve někde sekundárně v případě, že policejní síly vysloví potřebu, tak potom armáda. Ale primárně toto se má řešit pokud možno utajeně a ne zbytečně to medializovat," dodal.

Teroristé jsou podle něj nebezpeční, pokud jsou osamělí, protože jsou neodhalitelní. "Na to, abyste přišla na to, kde konkrétní terorista plánuje nějaký útok, tak potřebujete, aby měl nějakou síť, aby měl nějakou logistiku, která mu dodala ty zbraně, on se ty zbraně snaží opatřit, případně se snaží opatřit výbušniny. S někým komunikuje a podobně, to se dá odhalit. Pokud je to opravdu jenom frustrovaný člověk, který za každou cenu chce zemřít a mimo jiné chce, aby se o tom v médiích mluvilo, tak tomu může zabránit velmi těžko. Pak je to otázka tvrdých opatření na ulici. To znamená fyzické zábrany, policejní kontroly a podobně, což už samozřejmě teďka zabíháme do těch svobod," vysvětlil.

V případě, že se ocitnete v prostředí, kde by útočil nějaký terorista, pro vás má odborník jednoduchou radu: "Utečte." Pokud nemůžete utéct, expert radí, aby se lidé schovali. "Když se nemůžete schovat, bojujte. A to v tomto pořadí. Pokud by se jednalo o útok v případě například toho nákladního auta, tak samozřejmě tam je to hrdinství těch jednotlivých lidí a procento hrdinů – třeba v českém prostředí krásně popisuje Jiří Padevět nebo v americkém Philip Zimbardo – tak to procento hrdinů ve společnosti je víceméně ve všech společnostech stejné. Takže já jsem přesvědčený, že v České republice by se takoví hrdinové našli také," vysvětlil v pořadu Interview ČT24.

"Pokud můžete utéct, tak utečte, protože v momentě, kdy dorazí bezpečnostní složky, tak čím více je civilistů na místě, tím více musí brát bezpečnostní složky na ně ohled a o to efektivnější můžete přijmout řešení. Takže utéct je to první. V případě, že se schováte, pochopitelně v ten okamžik zpomalujete toho útočníka, který vás musí hledat. Neschováváte se sama, schovává se vás spousta," podotkl.

"V momentě, kdy se nemůžu ani schovat, tak samozřejmě tak jak bylo řečeno, bojuju, byť mám malou šanci, ale mám buď jistotu, že zemřu, anebo alespoň malou šanci, pokud se mnou budou bojovat i ostatní. Takže obecně platí: pokud je šance, že toho budou schopny a budou včas stíhat policejní jednotky, zbytečně se jim do toho neplést. Pokud by došlo na situaci, jako byla například v Nice s tím kamionem, tam bylo zjevné, že policii to na místě bude chvilku trvat. A v ten okamžik činnost jak toho Francka na mopedu, anebo té další osoby, která se pokusila to auto zastavit, tak tam to bylo zcela namístě. Ti lidé si zaslouží maximální ocenění," dodal.

Témata:  terorismus útok teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy