Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Taliban opět sílí. Kontroluje největší území o od roku 2001

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: AFP

Kábul - Taliban je i po mnohaleté válce pro Afghánistán problém a situace se zhoršuje. Radikální islámské hnutí dobylo v zemi další území a nyní kontroluje nejvíc oblastí od roku 2001.

Násilí v Afghánistánu prudce stoupá od ukončení bojové mise NATO v zemi v prosinci 2014. Afghánské bezpečnostní složky pomáhají cvičit a vyzbrojovat USA. Přesto jim chybí lidé i vybavení.

Vláda v Kábulu ztratila za čtyři měsíce pět procent území. Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na dnes zveřejněnou zprávu pro americký Kongres.

Kábul kontroloval na konci května jen 65,6 procent ze 407 okresů v zemi. Na konci ledna to ještě bylo 70,5 procenta. Nyní má afghánský režim pod kontrolou 268 okresů; dalších 36 je zmítáno násilím nebo pod vlivem Talibanu a zbylým 103 okresům hrozí, že padnou do rukou islamistů.

Loni zemřelo v bojích s Talibanem přibližně 7000 afghánských policistů a vojáků a dalších až 14.000 bylo zraněno. Podle bezpečnostních expertů by toto číslo mělo letos ještě vzrůst. Boje v Afghánistánu postihly i rekordní počet civilistů. Mezi lednem a červnem bylo v zemi zabito nebo zraněno nejméně 5166 civilistů, z toho třetinu tvoří děti.

Témata:  Tálibán Afghanistán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy