Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel poslal do Řecka a Itálie finanční pomoc kvůli uprchlíkům. Zvýšil se jejich počet

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - V Řecku jsou stále desetitisíce migrantů a po uzavření balkánské trasy se uprchlíci vrátili na moře mezi severní Afrikou a Itálií. Evropská komise proto na řešení krize poskytne Aténám a Římu 11 milionů eur.

Peníze z Fondu vnitřní bezpečnosti (ISF) mají Řecku pomoci zlepšit především registraci migrantů a Itálii námořní vyhledávací a záchranné operace.

Celkem 7,3 milionu eur (asi 197 milionů Kč) poputuje řeckým úřadům, které zajišťují přijímání a registraci žadatelů o azyl. Peníze mají být využity také na zlepšení lékařských služeb v Řecku, především na ostrovech v Egejském moři. Půl milionu eur je přímo vyčleněno na zlepšení dodávek vody v uprchlickém středisku na ostrově Samos.

S novými penězi se mimořádná pomoc Řecku v souvislosti s migrační krizí letos už vyšplhala na přibližně 353 milionů eur (přes 9,5 miliardy Kč). Tyto peníze jdou nad rámec plánovaných národních programů v současném víceletém finančním období, tedy nad 294,5 milionu eur (7,9 miliardy Kč) z Evropského azylového, migračního a integračního fondu (AMIF) a 214,7 milionu eur (5,8 miliardy Kč) z ISF.

Italská pobřežní stráž nyní dostane podporu 2,2 milionu eur (59,5 milionu Kč) na své námořní aktivity. Peníze mají být využity na potraviny pro zachráněné, ale také na platy a další náklady související s posádkami. Za další milion eur (asi 27 milionů Kč) nakoupí italské námořnictvo vybavení a ochranné obleky, aby byly možné bezpečné zdravotní prohlídky migrantů po jejich záchraně.

Mimořádná pomoc Itálii se od počátku roku dostala k 24,5 milionu eur (661,5 milionu Kč). Jde o peníze nad celkem 592,6 milionu eur (16 miliard Kč), které Itálie dostala v rámci plánovaných programů AMIF a ISF.

Témata:  uprchlíci Řecko Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy