reklama

Podle komentátora je možné, že v Paříži, Bruselu, Nice, Mnichově, Orlandu a v dalších městech jsou pouze začátkem. Podotýká, že ne ve všech případech šlo o terorismus a ne za všemi útoky stojí islamisté, přesto každý další útok přilévá olej do ohně domácí politiky.

S problémy se potýká také Blízký východ, kde Islámský stát stále drží svoje pozice a města jako Kábul se velmi často vypořádávají s bombovými útoky. Ty ale podle komentátora nejsou jediným a největším nebezpečím.

Varuje například před zvýšením napětí ve vztazích s Ruskem a Čínou. I v Evropě je ale situace chaotická, a nejde jen o brexit, nevyřešená totiž zůstává i krize v eurozóně.

Turecko se po pokusu o převrat zmítá v nestabiitě a Rusko bojuje s propadem cen ropy, Čína zase s potenciální stagnací ekonomického růstu. Lépe na tom ale nejsou ani západní země. USA, Británie, Francie a Německo jsou společensky tak rozdělené jako nikdy dříve.

Další "katastrofou" může být vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. Jeho řešení krizí je podle komentátora otřesné a světové stabilitě by rozhodně nepřispělo.

Komentátor také uvádí, že téměř každá země se potýká s nějakým znepokojivým politickým vývojem. Nemusí přitom jít ani o ohrožení islámskými teroristy, narůstá totiž počet jedinců, kteří se politicky radikalizují a podnikají ničivé útoky na vlastní pěst. Jako příklad uvádí zřejmě politicky motivovanou vraždu britské poslankyně Jo Coxové v červnu.

V mnoha státech kvůli výše uvedeným důvodům dochází k rozdělení politických stran a vytrácí se politický střed. Komentátor ale upozorňuje, že kdy tento střed zmizí, lidé budou mít tendenci posouvat se k extrémům. To ztěžuje rozhodovací proces a hledání shody.

Zbytek roku tak možná bude podobný jako tomu bylo dosud. Podle komentátora se nadále budou objevovat pravidelné a násilné události, které budou zvyšovat politickou nevraživost. Krize ale budou pokračovat i bez těchto událostí a mohou prý mít velmi nepříjemné politické důsledky. Jedním z takových příkladů je brexit, dalším by mohlo být Trumpovo vítězství. Blíží se ale i volby ve Francii a v Německu.

Rusko by se během následujících měsíců mohlo rozhodnout získat další území svých sousedů, například Ukrajiny nebo Gruzie, které nepatří do NATO. V ohrožení jsou podle Reuters ale i pobaltské státy. Očekává se také reakce Číny na negativní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvora o nárocích v Jihočínském moři, které by v nejhorším případě mohlo vyvolat jadernou válku.

Bez povšimnutí ale nezůstala ani ekonomika. Svět by mohl projít další finanční krizí jako v roce 2008. Ještě horší dopad by měl podle komentátora kolaps eura, který stále přichází v úvahu, pokud z EU odejdou země jako například Itálie.