Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva muži spolupracovali s teroristy, kteří útočili v Paříži. Podle všeho dorazili přestrojení za uprchlíky

Rakouská policie, ilustrační fotografie
Rakouská policie, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Vídeň/Paříž - Rakousko dnes vydalo do Francie dvojici mužů podezřelých ze spolupráce s teroristy, kteří loni v listopadu na různých místech v Paříži zabili 130 lidí. Oba dorazili do Evropy na člunu přes Egejské moře v přestrojení za uprchlíky.

Alžířan (29) a Pákistánec (35) podle vyšetřovatelů patřili stejně jako pařížští atentátníci k Islámskému státu.

Dvojice dorazila do Evropy společně se dvěma dalšími muži, kteří se později podíleli na útoku v Paříži. Alžířana a Pákistánce však řecké úřady zadržely kvůli falešným dokladům. Později je propustily a dvojice pokračovala v cestě do západní Evropy. Než se ale dostala do Rakouska, ostatní teroristé už útok v Paříži provedli.

Rakouská policie zadržela Alžířana s Pákistáncem v prosinci. Francouzští vyšetřovatelé požádali o jejich vydání, protože jsou přesvědčeni, že i tyto dva muže vyslal IS s cílem provést atentát. Francouzští policisté si dvojici převzali na letišti v Salcburku. Předání provázela přísná bezpečnostní opatření.

Témata:  teroristické útoky v Paříži Rakousko Francie policie Rakousko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy