Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach u břehů Libye: Z 30 lodí bylo zachráněno přes 3400 uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - U libyjských břehů dnes bylo z více než 30 lodí zachráněno asi 3400 uprchlíků.

Oznámila to italská pobřežní stráž. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) uvedla, že při pokusu překonat Středozemní moře a dostat se do Evropy již od začátku tohoto roku zemřelo více než 3000 uprchlíků. Tím letošek překonal totéž období loňského roku o zhruba 60 procent.

Podle IOM se tento týden našla u libyjského pobřeží těla 39 uprchlíků, čímž počet mrtvých od začátku roku vzrostl na 3034. Letošek je již třetím rokem v řadě, kdy na moři zemřelo více než 3000 lidí.

Podle statistiky IOM do Itálie a Řecka od začátku roku dorazilo přes čtvrt milionu lidí. Organizace konstatovala mezi uprchlíky v Itálii prudký nárůst počtu žen z Nigérie.

Témata:  Itálie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.