reklama

1. Město Nimrud

Starobylé město bylo hlavním městem Novoasyrské říše za vlády Aššurnasirpala II. V letech 883 až 859 před naším letopočtem. Jeho říše se rozpínala od Perského zálivu až ke Středozemnímu moři, palác ve městě měl zdobený slonovinou a mnoha kamennými reliéfy.

V roce 2015 skupina džihádistů z IS zničila město kombinací výbušnin a buldozérů. Archeologové předtím dokázali vykopat pouze malou část. To co zbylo, se dá najít v muzeu v Londýně a New Yorku. Mnoho artefaktů už ale nikdy neuvidíme, protože byly zničeny společně s městem.

2. Chrámy v Palmýře

I druhé místo zničili džihádisté z IS. Město vyplenili a zničili řadu archeologických nalezišť, včetně starověkých chrámů věnovaných bohům Baalshamin a Bel, které patřily do světového dědictví UNESCO.

Chrámy byly zhruba 2 tisíce let staré, jejich předností byly masivní a jemně zdobené sloupy. V době výstavby byla Palmýra pod vládou Říma a jednalo se o obchodní centrum, čímž město zbohatlo.

3. Člověk pekinský

Řada fosilií Člověka vzpřímeného pekinského, který je také znám jako Člověk pekinský, byla vyhloubena v roce 1920 a 1930 v jeskyni v Číně. Když ale v roce 1937 napadli vojáci Japonska Čínu, byly fosilie zabaleny do beden a poslány do USA. A to je poslední zmínka o nich, už se nikdy nenašly a do USA nedorazily.

I přes ztrátu fosilií ale výzkum Člověka pekinského probíhá. Poslední zprávy hovoří o tom, že byli schopní rozdělat oheň, používat kopí, pracovat se dřevem a vyrábět jednoduché obleky proti zimě. Do Číny pravděpodobně přišly před 780 tisíci lety.

4. Strom v Teneré

Byla to ojedinělá akácie v saharské poušti. V okolí 400 kilometrů od ní, nebyl žádný jiný strom. Jednalo se tak o nejvíce izolovaný strom vůbec. Lidé používali strom jako orientační bod a Tuaregové ho dokonce uctívali jako svatý, věk akácie se odhaduje na více než 300 let.

A i když se jednalo o jeden jediný strom v obrovské oblasti, v roce 1973 do něj vrazil opilý řidič, který vyjel ze silnice. Dnes je na místě stromu kovová plastika od neznámého umělce.

5. Buddhové z Bámijánu

Jednalo se o dvě obří sochy, jedna byla 55 metrů vysoká, druhá pak 38 metrů. Ležely v údolí Bámiján v Afghánistánu. Byly více než 1500 let staré, kdy se staly součástí velkého komplexu buddhistických klášterů, kaplí a svatyní. Patřily do světového dědictví UNESCO.

V březnu 2001 Buddhy zničil Taliban, který měl v té době pod kontrolou většinu Afghánistánu. Jakmile byl vytlačen Taliban, archeologové byli schopni vykopat zbytky a vložit do nich kovové výztuže, aby nespadly úplně.

6. Chrám Mar Behnam

Chrám se nacházel v Iráku už od 4. století, blízko města Mosul. Obsahoval nápisy a architekturu posledních 1500 let. V roce 2014 vyhnal Islámský stát všechny mnichy a poté ho zničil.

Naštěstí byla několik let před zničením většina nápisů i architektury zdokumentována a zmapována. Univerzita v Torontu v čele s Amirem Harrakem nyní pracuje na digitalizaci fotografií a zveřejnění výzkumu z kláštera.

7. Mayská pyramida Nohmul

Jedna z největších mayských pyramid Nohmul byla srovnána buldozerem na prach. Jednalo se o obřadní místo Mayů z oblasti dnešní Belize, pyramidu používaly už více než před 2000 tisíci lety. I přes to, že zákony chrání ničení historických památek, stála pyramida na soukromém pozemku a zničena.

Důvod? Stavaři potřebovali drť do základů silničního projektu, který se stavěl nedaleko. „Je to neuvěřitelné, co způsobí nevědomost a neskutečná lenost, oni věděli, že se jedná o starověkou stavbu," říkal Jaime Awe, vedoucí archeologického ústavu v Belize.

8. Vesnice Huronů

V Kanadě i USA je stále větší tlak na výstavbu baráků a komerčních prostorů. Jedno takové stavění vedlo ke zničení indiánských archeologických nalezišť. Jedno z největších nalezišť bylo v Ontariu, kde se dochovalo téměř sto příbytku Huronů, což byl jeden z kmenů původních obyvatel Severní Ameriky.

Místo příbytků se v roce 2003 až 2005 místo vydláždilo. Archeologové většinu dřevěných baráčků odvezli pryč. Zákony, které zabraňují podobného ničení, byly v Kanadě zavedeny až nedávno.

9. Jantarová komnata

Jantarová místnost byla místnost, která byla bohatě zdobena jantarem. Nacházela se v Kateřinském paláci v Carském Selu. Postavena byla v 18. století. V místnosti byly mozaiky, drahé kameny, zrcadla, pozlacené řezby atd.

Při německé invazi do Ruska v roce 1941 byla místnost rozebrána a transportována na Západ. A ačkoliv archeologové a historici navrhli mnoho teorií, originál se už nikdy nenašel. Rekreace se dá nyní najít znovu v Kateřinském paláci.

10. Kostel Panny Marie v Drážďanech

Na svou dobu se jednalo o obrovské stavbu, která přinesla mnoho obtíží. Práce byly zahájeny v roce 1722 a trvalo to několik desítek let, než se kostel dostavěl, kopule vážila neuvěřitelných 12 tisíc tun, a jak se později ukázalo, jednalo se o jeden z největších problémů, kvůli velké váze nešlo kostel moc dobře stabilizovat.

O pár století později, v roce 1945 byly Drážďany mnohokrát terčem útoků spojeneckých bombardérů. V noci z 13. na 14. února byl kostel zničen, když pískovec nevydržel okolní teploty, které dosahovaly až 1200 stupňů a po dvou dnech v pekle, se zřítil. Dnes už znovu kostel stojí, samotná rekonstrukce, která je považována za jednu z nejkomplikovanějších v dějinách světové architektury, trvala 12 let.