reklama

Tento plán, na který se momentálně hledají investice, by umožnil, že by se velký kus radioaktivní půdy proměnil v něco užitečného, čímž by se také mohla snížit závislost země na Rusku, píše server Live Science.

„Černobyl má dobrý potenciál pro energii z obnovitelných zdrojů," řekl ukrajinský ministr životního prostředí Ostap Semerák. „Máme připravené přenosové vedení vysokého napětí, které bylo dříve používáno u jaderných elektráren, samotná půda je velmi levná a máme mnoho vyškolených lidi," dodal.

Po třiceti letech je stále více než 2600 kilometrů čtverečních v okolí Černobylu nevhodných k lidskému osídlení. Vláda plánuje výstavbu solárních panelů, které budou poskytovat 4 megawatty. To je zásoba energie zhruba pro čtyři tisíce domovů.

Vláda také doufá, že by se tím mohla snížit závislost na Rusku, které zemi dodává zemní plyn a zároveň zvýšit šanci na vstup do EU, která se v poslední době zaměřuje i na otázky životního prostředí.

Zatím ale neexistuje žádný plán, jak by se mělo postupovat s výstavbou. Zpráva na počátku roku uvedla, že mléko z krav na okraji oblasti obsahuje 10x více radiace než je přijatelné množství. Radioaktivita tedy bude pořád velkým problémem pro pracovníky.