Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončím, až budu chtít já, pustil se do kritiků Juncker. Nikoho se ptát nebudu

Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Christine Lagardeová, šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Jean-Claude Juncker
Foto: European Union

Brusel - Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v poslední době čelí kritice v souvislosti s brexitem a migrační krizí, kterou Brusel příliš nezvládá. Šéf evropské exekutivy přesto odmítá rezignovat.

"Jsem svobodný člověk, až budu chtít skončit, skončím a nebudu se nikoho ptát," řekl Juncker, dodal ale, že takový úmysl nemá, zvláště ne pod tlakem kritických hlasů.

"A navzdory tomu, že mám velký respekt k práci novinářů, jsem velmi překvapen, že nijak neanalyzovali důvody, proč někdo chce mou demisi a kritizuje komisi," řekl Juncker v rozhovoru, z něhož cituje agentura APA.

Šéf komise taky prohlásil, že není žádný alkoholik a nelíbá každého, koho potká. Zjevně tím narážel na videonahrávku ze závěru summitu Východního partnerství loni v květnu v Rize, která koluje po internetu. Juncker na ní při oficiálním loučení na summitu v povznesené náladě poplácává politiky po tvářích, porovnává si s nimi kravaty a maďarského premiéra Viktora Orbána familiérně osloví: "Diktátore!"

O Junckerovi mluvil po britském referendu o vystoupení z EU, v němž zvítězili odpůrci unie, například český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, podle kterého není Juncker mužem na svém místě. Juncker ale později řekl, že jej český premiér Bohuslav Sobotka důrazně žádal, aby ve funkci zůstal.

Témata:  Jean-Claude Juncker EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy