Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švýcaři zatkli mladíka, který se chtěl s atentátníkem Kermichem dostat do Sýrie

Švýcarsko, ilustrační foto
Švýcarsko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž/Ženeva - V Ženevě byl několik dnů před útokem v kostele v Saint-Étienne-du-Rouvray na severu Francie zatčen mladík (17), jenž se loni po boku jednoho z dvojice atentátníků pokoušel dostat do Sýrie.

Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na zdroj blízký vyšetřování útoku, při němž přišel o život kněz. Nezletilec se pokusil spolu s jedním z pachatelů atentátu v kostele Adelem Kermichem (19) odjet do Sýrie v roce 2015 a znovu letos 12. července. Švýcarské úřady jej ale zadržely a deportovaly do Francie, kde byl obviněn ze spolčování s teroristy a umístěn do vazby.

Francouzští vyšetřovatelé se nyní snaží najít případné komplice teroristů z kostela. Ve vazbě zůstávají v souvislosti s útokem dvě osoby, třicetiletý bratranec druhého z útočníků Abdela Malika Petitjeana a syrský žadatel o azyl.

Třetí dosud zatčená osoba, šestnáctiletý mladík, už byl propuštěn, ale úřady ho nadále budou vyšetřovat na svobodě. Mladý muž podle francouzských médií pravidelně navštěvoval webové stránky islámských radikálů a podněcoval k terorismu.

Témata:  Švýcarsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy