Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jeptišky přežily útok na kostel ve Francii. Teď vypoveděly děsivé detaily

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Paříž - Řádové sestry, které přežily útok dvou fanatických islamistů ve francouzském kostele, vypověděly novinářům děsivé detaily ze svého únosu a popravy katolického kněze. Po ní se prý vrah "sladce usmíval". Jeptišek se útočníci ptali, jestli se bojí zemřít. Média přinesla i zprávy o tom, že muslimové ve Francii odmítli knězova vraha pohřbít.

Muslimové ve Francii posmrtně vyloučili ze své komunity a nechtějí s ním mít nic společného. Jejich opovržení devatenáctiletým Adelem Kermichem zašlo tak daleko, že ho odmítají pohřbít. Představitelé obce to odmítli s odůvodněním, že nechtějí, aby "nakazil islám" svými zločiny. Podle nich bylo jeho jednání hříšné. "Nebudeme se podílet na přípravě těla ani na pohřbu," rezolutně odmítl imám Mohammed Karabila. Rozhodnutí podporují všichni místní muslimové v rodném městě vraha.

Dvě řádové sestry, které byly v kostele jako rukojmí společně s knězem a několika farníky, promluvily pro křesťanský magazín La Vie. Popsaly celou hrůzu, včetně brutální popravy pětaosmdesátiletého kněze otce Jacquese Hamela a dramatické chvíle poté, dokud policisté oba útočníky nezastřelili.

Nejprve podle jeptišek do kostela vešel jeden z útočníků, který měl na sobě modré tričko. Ptal se, jak je kostel otevřený a řádová sestra ho nejprve považovala za studenta. To se podle ní změnilo, když se mladík vrátil s dalším mužem "v černém a s vousy". Pak se sestry dovtípily...

Huguette Peronová řekla, že mladík se poté, co podřízl hrdlo starému knězi, šťastně usmíval. "Nebyl to úsměv triumfu, ale sladký úsměv někoho, kdo je šťastný," řekla sestra. Druhá z nich, více než osmdesátiletá Helena Decaux se mladíků ptala, jestli si může vzít svou hůl a posadit se.

Útočníci se pak sester ptali na Korán a na to, jestli ho znají. "Ano, respektuji ho stejně jako Bibli," odvětila jeptiška. "Už jsem četla několik súr a co mě na nich nejvíc zaujalo, byly pasáže o míru," dodala prý.

Mladík s ní potom začal na toto téma diskutovat a řekl jí, že jejich cílem je také mír. "Mír je to, co chceme." K teroru prý oba mladíci sáhli proto, aby zastavili bombardování v Sýrii. "Tak dlouho, jak budou padat bomby, budeme pokračovat v útocích. A bude to každý den. Když vy skončíte, my skončíme," řekl prý terorista řádové sestře.

Později sejí ptal, jestli se bojí smrti. "Ne, věřím v Boha a vím, že budu šťastná," odvětila mu statečná sestra.

Témata:  Francie církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy