Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku se něco děje: Armáda obklíčila leteckou základnu Incirlik. Využívají ji NATO i USA

Turecká armáda (Turkish Army)
Turecká armáda (Turkish Army)
Foto: tsk.tr

Ankara – Turečtí občané a policisté obklíčili leteckou základnu Incirlik, kterou spravují Spojené státy a kde NATO skladuje část svého jaderného arzenálu. To vše den před návštěvou vysoce postavených amerických úředníků. Média i lidé na sociálních sítích už začali spekulovat o druhém pokusu o puč, to ale turecká vláda popírá.

Server news.com.au informuje o tom, že byly všechny vchody letecké základny zablokovány těžkými vozidly a že byla policie vyslána, aby zabezpečila její perimetr. Právě tyto manévry zažehly na sociálních sítích spekulace o druhém pokusu o převrat v Turecku. Někteří znepokojení občané se také vydali na leteckou základnu, aby se připojili k blokádě.

Z turecké letecké základny v Inçirliku pořádá mezinárodní koalice vedená USA nálety na bojovníky Islámského státu v Iráku a v Sýrii. Tyto vzdušné operace byly po pokusu o puč načas zastaveny, uvedla agentura Reuters.

@Brasco_Aad These heavy dump trucks are being made ready to enter #Incirlik Air Base (are they trying to close it?) pic.twitter.com/UQlGAv5FsC

— Brasco_Aad (@Brasco_Aad) 30. července 2016

 

Tento krok přichází necelý týden poté, co byl vysoce postavený generál americké armády obviněn tureckými médii, že sehrál „vedoucí" roli v povstání proti prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganovi, které se odehrálo na začátku tohoto měsíce.

Turecký ministr pro evropské záležitosti však spekulace ihned vyvrátil. Snažil se uklidnit místní sdělovací prostředky i občany a na sociálních sítích oznámil, že mise byla jen „bezpečnostní kontrolou". Regionální guvernér Ahmet Cina řekl turecké zpravodajské službě: „Všechno je normální a pod kontrolou. Neexistuje žádný pohyb našich vojáků."

US İncirlik air base cordoned off by municipality trucks and bulldozers due to 2nd coup rumors. Turkey pic.twitter.com/EuykMQ0m5w

— ilhan tanir (@WashingtonPoint) 31. července 2016

 

Ještě dnes má na kontrolu základy přiletět také šéf sboru náčelníků štábů armády USA  generál Joseph Dunford. Kromě toho byl měl také jednat s tureckou vládou přímo v Ankaře. Generál už minulý týden prohlásil, že zprávy tureckých médií o zapojení vysoce postaveného amerického generála do puče jsou „absurdní".

Turecký list Hurriyet informoval, že celou akcí, která vypukla ve 23:00 tamního času, turecké orgány reagovaly na „zpravodajské informace". Podle deníku se kolem základny pohybovaly pořádkové jednotky a ozbrojená vozidla, která měla „učinit potřebná opatření".

To vše přichází jen chvíli poté, co z Ankary přišla zpráva, že turecká vláda uzavře vojenské školy a velení armády bude zcela podřízeno ministerstvu obrany. Podle agentury Reuters to oznámil prezident Recep Tayyip Erdogan, který tak přišel s dalším krokem v reakci na nedávný zmařený pokus o převrat.

Prezidenta, který zavádí v zemi stále tvrdší islámský režim, se část ozbrojených sil pokusila svrhnout 15. července. Převrat se ale nepovedl a Erdoganův režim následně přistoupil k tvrdým čistkám ve státních institucích, jež se dosud dotkly více než 60.000 vojáků, policistů, soudců, státních zástupců nebo učitelů, kteří byli buď zatčeni nebo propuštěni z práce.

Po pokusu o puč bylo formálně zatčeno více než 10 tisíc lidí.

Témata:  Turecko Turecká armáda U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy