Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové v koncích? Potenciální šéfka UKIP má velké plány

Velká Británie
Velká Británie
Foto: Pixabay

Londýn – Po referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie z vedení Strany za nezávislost Spojeného království (UKIP) odešel Nigel Farage. Jeho nástupce ještě není znám, Lisa Duffyová, která by ho na postu mohla nahradit, o sobě teď dala hlasitě vědět kontroverzním návrhem týkajícím se muslimů.

Jedna z favoritek na nového šéfa UKIPu, která momentálně působí jako radní v Cambridgeshire, přednesla svou představu „politické platformy zdravého rozumu". V rozhovoru pro britský list Daily Express vysvětlovala, jaké jsou její politické priority.

Duffyová slibuje revoluci celé strany tak, aby mohla „napochodovat do Westminsteru", zároveň také chce, aby strana UKIP i nadále „mluvila o vážných problémech ve společnosti". Jejími prioritami prý jsou řešení otázky radikálního islámu, udržování veřejného pořádku a boj proti zneužívání systému státem hrazené zdravotní péče.

Má také v plánu brzy představit podrobnou politiku „pozitivní vize pro modernizaci britského islámu". Už teď však prozradila, že by v rámci boje proti radikalizaci muslimů měly být uzavřeny muslimské školy. „Budu po vládě žádat zrušení islámských škol," říká rázně.

„To neznamená, že se zaměřuji na britský islám, ale kdy začíná indoktrinace? Naše bezpečnostní složky sledují 2 tisíce jedinců, kteří přichází z těchto náboženských škol," připomněla. Starosti má prý také o to, jak je zacházeno s muslimskými ženami. Uvádí, že je třeba chránit jejich práva s svobody.

„Pracovala jsem s mnoha mladými muslimskými ženami, které se narodily a byly vychovány v západní společnosti, ale nemají taková práva, jaká by britské ženy měly mít," uvádí politička. Nejde prý o útok na náboženství, ale o zajištění rovnosti žen.

Témata:  Velká Británie muslimové UKIP

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy