Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chemický útok v Sýrii: Podle Rusů za ním stojí povstalci

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Ruská armáda informovala Spojené státy o tom, že povstalci v syrském městě Halab použili při útoku blíže neurčené chemické látky.

K incidentu mělo podle Moskvy dojít v úterý v sedm hodin večer místního času (18:00 SELČ). V důsledku tohoto útoku zahynulo sedm lidí a dalších 20 jich utrpělo zranění, informovala agentura Interfax s odvoláním na ruského generála. Rebelové naopak tvrdí, že za použitím nebezpečných chemikálií stojí vládní jednotky prezidenta Bašára Asada.

Nejmenovaný ruský generál podle Interfaxu uvedl, že rebelové měli jedovatým plynem zasáhnout rezidenční oblast na východě Halabu. Látku nijak neidentifikoval, nicméně dodal, že oběti se udusily nebo utrpěly popáleniny plic. Za útokem podle něj stála militantní skupina, která je Spojenými státy považována za součást umírněné syrské opozice.

O shození kontejnerů s jedovatým plynem informovaly povstalecké jednotky již v úterý. Mělo k tomu dojít nedaleko místa, kde byl o den dříve sestřelen ruský vrtulník. Mluvčí civilní obrany rebelů agentuře Reuters řekl, že plyn, pravděpodobně chlór, zasáhl ve městě Sarákib 33 lidí, většinou ženy a děti.

Témata:  Sýrie Rusko Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 13:25

Důchody se lidem opět zvýší. O kolik by mohly stoupnout?

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy