Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba nemá politické vězně? Blbost, zuřili disidenti a zveřejnili seznam

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Tomáš Zdechovský

Havana - Kubánská exilová organizace zveřejnila seznam 47 politických vězňů na Kubě. Prezident Raúl Castro v pondělí po setkání s Barackem Obamou v Havaně prohlásil, že dostane-li takový soupis, okamžitě vězně osvobodí.

Castro dlouhodobě tvrdí, že na Kubě političtí vězni nejsou, což Kubánsko-americká národní nadace (FNCA) označila za "drzost".

Podle další opoziční organizace Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) bylo jen v letošním roce na Kubě zadrženo z politických důvodů 2555 lidí, i když většina z nich jen na několik hodin.

Důkazem toho je i zatčení desítek členek skupiny Dámy v bílém jen několik hodin před příletem Obamy na Kubu.

Kubánští disidenti opakovaně prohlašují, že za více než rok oteplování vztahů USA a Kuby se postavení kubánské opozice nijak nezměnilo a Kubánci stále žijí v totalitě.

"Ten seznam nebude nikdy kompletní," prohlásil šéf exilového Střediska pro svobodnou Kubu (CFC) Frank Calzón. A dodal, že součástí dohody Havany s Washingtonem, která zahájila novou kapitolu v jejich vztazích, bylo propuštění 53 kubánských disidentů koncem roku 2014. Někteří z nich ale byli letos opět zatčeni.

Témata:  Kuba Raúl Castro disidenti

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.