Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Londýn demonstroval proti policejnímu násilí, protest způsobil dopravní kolaps

Londýn, Velká Británie
Londýn, Velká Británie
Foto: Petr Hlawiczka, EuroZprávy.cz

Londýn – Protestující z hnutí Black Lives Matter se dnes připoutali k hlavní silnici vedoucí na letiště Heathrow. Způsobili tak dopraví kolaps uprostřed letních prázdnin, kdy je letiště využíváno více.

Deset lidí bylo zatčeno, čtyři policie odvedla na stanici, dalších šest zůstalo připoutaných k sobě a odmítli odejít. Kampaň Black Lives Matter (Na černošských životech záleží) svolala na dnešek několik podobných demonstrací. Hnutí se založilo v USA, kdy afroameričtí obyvatelé zahájili kampaň proti násilí a systematickému rasismu vůči černochům.

Těchto deset lidí dokázalo způsobit velké problémy a kolony na dálnici M4 směrem k Heathrow, když zablokovali cestu na kruhovém objezdu vedle hotelu Park Inn, jak informuje server standard.co.uk. Rozvinuli velký transparent s nápisem „Tohle je krize", připoutali se k sobě a lehli si na asfalt.

London #BlackLivesMatter #Shutdown has closed access to Heathrow. No justice, no peace! Follow @ukblm pic.twitter.com/DFZIi8M4iC

— Wail Qasim (@WailQ) 5. srpna 2016

 

Protestem chtějí mimo jiné připomenout páté výročí úmrtí Marka Duggana, kterého zastřelila policie v Tottenhamu. V Nottinghamu museli proti stejnému protestu zastavit tramvajovou linku v centru města. Problémy hlásil i Birmingham a Manchester.

Mluvčí letiště Heathrow se také vyjádřil. „Podporujeme právo na pokojné protesty v mezích zákona, ale bezpečnost je pro nás rozhodující," řekl. „Je nám líto cestujících, jejichž cesta byla narušena, pracujeme s příslušnými orgány, aby byl tento problém co nejdříve vyřešen," dodal.

Témata:  Londýn letiště Heathrow policie Velká Británie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy