Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika je nebezpečnou zemí kvůli Obamovi? Muž z ministerstva národní bezpečnosti promluvil

Barack Obama mluví v OSN
Barack Obama mluví v OSN
Foto: unmultimedia.org

Americký viceprezident Joseph Biden na nedávném sjezdu Demokratické strany prohlásil, že Donald Trump svou rétorikou učiní ze Spojených států méně bezpečné místo, připomíná Matt A. Mayer. Někdejší pracovník amerického ministerstva národní bezpečnosti, který nyní působí v think tanku American Enterprise Institute, v komentáři pro server Fox News nicméně tvrdí, že to je naopak rétorika současného prezidenta Baracka Obamy a neschopnost jeho vlády, co snižuje americkou bezpečnost.

Obama je mimo realitu

Před dvěma a půl lety Obama slavně hovořil o Islámském státu (IS) jako o juniorském týmu, který se jen oblékl do dresu Al-Káidy, což z něj samo o sobě nečiní stejné nebezpečí, připomíná Mayer. Dodává, že pokud se na prezidentova slova bedlivě podíváme, zjistíme, jak moc byl šéf Bílého domu odtržen od reality.    

"Mějme na paměti, že Al-Káida byla schopná vykonat či inspirovat zhruba jen tři úspěšné útoky v Evropě a Americe od července 2005, kdy došlo k výbuchům v metru v anglickém Londýně," uvádí Mayer. Varuje, že neschopnost Obamy správně odhadnout rostoucí hrozbu v podobě IS, bude mít pro Západ značné důsledky.     

Jen čtyři měsíce po Obamových slovech teroristé napojení na IS zabili čtyři lidi v belgickém Bruselu, připomíná komentátor. Doplňuje, že o jedenáct měsíců později terorista inspirovaný IS najel svým autem do lidí ve francouzském Nantes, což byla předzvěst útoku v Nice, k němuž došlo 14. července 2016.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Rok po Obamově prohlášení stoupenci IS zaútočili na obchody v Paříži a Kodani, přičemž za dalších devět měsíců buňka IS zabila přes stovku lidí v Ankaře a následně v listopadu 2015 provedla další útok ve francouzské metropoli, pokračuje je výčtu Mayer. Poukazuje, že jen o týden později pár inspirovaný IS napadl své spolupracovníky v kalifornském San Bernardinu a v lednu a březnu 2016 následovaly dva útoky v Turecku.        

Koncem března letošního roku pak zbytky pařížské buňky provedly útok na letiště a metro v Bruselu a uplynuly jen tři měsíce, než další terorista inspirovaný IS zmasakroval mnoho Američanů v Orlandu na Floridě, uvádí Mayer. Podotýká, že jen dva týdny poté malá skupina zaútočila na istanbulském letišti a nakonec 14. července zahynulo ještě více lidí při útoku v Nice, kdy byl jako zbraň použit kamion.

"Ignorováním známého rčení o tom, co dělat, když zjistíte, že jste v díře - tedy přestat kopat - prezident Obama zdůraznil, jak neschopný je v chápání hrozby IS a jak Američané tuto hrozbu vnímají," kritizuje Mayer. Připomíná, že Obama odmítl charakteristiku americké bezpečnosti ze strany republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, když konstatoval, že Trupův pohled se ve skutečnosti neshoduje se zkušeností většiny lidí.  

Obama má podle Mayera nepochybně pravdu v tom, že většina lidí na vlastní kůži nezažila smrtící násilí, přesto však většina z nich sledovala děsivá videa z útoků na sociálních sítích, četla o nich a hovořila o nich s jinými osobami. Lidé se pak oprávněně bojí o svou bezpečnost, tvrdí někdejší pracovník amerického ministerstva národní bezpečnosti.

Kdo pomáhá IS?   

Krom výše uvedených útoků bylo dne 7. července zastřeleno pět policistů v Dallasu černošskými nacionalisty, další dva pak zahynuli stejným způsobem o deset dní později v louisianském Baton Rouge, píše Mayer. Doplňuje, že koncem měsíce pak násilí gangů vedlo k útoku na teenagery v klubu Fort Myers na Floridě.

Trump tak ve svém projevu na sjezdu Republikánské strany připomněl, že počet zavražděných Američanů za poslední rok a půl výrazně stoupl, poukazuje Mayer. Konstatuje, že Evropě se zprávy o teroristických útocích stávají normou, když v šesti dnech přišly hned čtyři, přičemž naposledy terorista z IS zavraždil starého katolického kněze v Normandii.

"Ačkoliv napojení na IS v některých těchto evropských útocích zůstává nejasné či neznámé, ve všech případech je spáchali lidé s přistěhovaleckými kořeny," deklaruje Mayer. Poukazuje, že navzdory této smutné realitě posledních osmnácti měsíců se Obama po republikánském sjezdu zřejmě rozhodl zdvojnásobit svou kritiku Trumpa tvrzením, že miliardář pomáhá IS.       

Obama se konkrétně domnívá, že rétorika, kterou často slýcháme od Trumpa a dalších, nevyhnutelně pomáhá činům IS, vysvětluje Mayer. Soudí však, že s ohledem na výše uvedené útoky IS Trumpovu pomoc nepotřebuje, jelikož totální neschopnost Obamy postavit se radikálnímu islámskému terorismu umožňuje, aby v Evropě i USA docházelo k jednomu úspěšnému útoku za druhým, což je dostatečné k tomu, aby IS nalákal další následovníky, kteří budou ve válce pokračovat.      

"Jak se říká, nic neplodí úspěch jako úspěch samotný," konstatuje Mayer. Deklaruje, že USA jsou ve válce a Obamovo odmítání reality jen snižuje bezpečnost v USA i ve světě. Někdejší pracovník ministerstva národní bezpečnosti připomíná, že když bývalý prezident George W. Bush v lednu 2009 opouštěl úřad, oprávněně si užíval luxusu, že Amerika nebyla od 11. září 2001 úspěšně zasažena.   

Mayer tak považuje za ironické, že Obama, který strávil mnoho času kritizováním způsobu, jakým jeho předchůdce Bush vedl válku s terorem, opustí za šest měsíců Bílý dům za situace, kdy je Amerika nejméně bezpečná od 11. září 2001. "Prezident Obama se může snažit vinit Trumpa, ale opratě jsou v rukou toho, kdo sedí v Oválné pracovně, nikoliv toho, kdo se snaží dostat na jeho místo," uzavírá komentář.  

Témata:  Donald Trump Islámský stát Barack Obama

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.