Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát může za útoky v Bruselu. Zemřelo již 34 osob, desítky zraněných

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Islámský stát (IS) se přihlásil k dnešním teroristickým útokům v Bruselu, které si vyžádaly nejméně 34 mrtvých a desítky zraněných. Džihádisté už také pohrozili dalšími operacemi.

Egyptský deník Al-Watan, který citoval z agentury Amak, uvedl, že IS chce v Evropě provést další operace. "Akce (v Bruselu) se uskutečnila na základě velmi rychlého plánování a rozhodnutí," sdělili islamisté.

Bilance útoků v Bruselu stoupla na 34 mrtvých, uvedla agentura Reuters s odvoláním na belgickou veřejnoprávní televizi VRT. Při explozi v metru zahynulo 20 lidí a při výbuších na letišti 14 osob. Oficiální bilance z letiště je 11 obětí, z atentátu v metru ještě policie oficiální bilanci nezveřejnila. České velvyslanectví v Bruselu zatím nemá žádné informace o Češích, kteří by byli dnešním děním v Bruselu zasaženi.

Belgická ministryně zdravotnictví Maggie De Blocková ve svém prohlášení uvedla, že při útocích v odletové hale bruselského letiště Zaventem přišlo o život jedenáct lidí a dalších 81 utrpělo zranění. Bruselský dopravní podnik STIB doposud psal o 15 mrtvých a 55 zraněných při následném výbuchu v metru na stanici Maalbeek, v jejíž blízkosti leží instituce Evropské unie.

"Báli jsme se teroristických útoků a ty přišly. Zatím víme o mnoha obětech a mnoha raněných. Velká část z nich jsou cizí národnosti," řekl v přímém přenosu belgický premiér Charles Michel, který poprosil všechny Belgičany o klid a solidaritu během černého dne v belgických dějinách.

Michel prohlásil, že zatím nemá informace, že by dnešní události souvisely s teroristickými útoky v Paříži z loňského 13. listopadu.

Minulý týden v pátek policie v Bruselu dopadla Salaha Abdeslama, jednoho ze spolupachatelů útoků v Paříži.

O spojitosti IS s útoky v Bruselu dnes v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Cadena Cope hovořil španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo.

Témata:  Islámský stát teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.