Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Maďarsko jako černý kůň EU? Situace v Evropě začíná být špatná

Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Viktor Orbán, maďarský premiér, source: Flickr.com
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Budapešť – Voliči v Maďarsku ve valné většině odmítli bruselské kvóty na uprchlíky, alespoň to vyplývá z průzkumů veřejného mínění. Maďarský předseda vlády Viktor Orbán navíc na adresu Evropské unie nešetří kritikou. O celé kauze informuje server Express.

Nejnovější průzkumy ukazují, že lidé se k plánovanému referendu vydají ve velkých počtech a budou volit proti přijetí kvót. Maďarský předseda vlády Viktor Orbán, který hlasitě kritizuje migrační politiku Evropské unie, veřejně podpořil voliče, aby odmítli diktát Bruselu.

Tyto průzkumy dle serveru Express zažehnou paniku v kuloárech Evropské komise. Podle dat sesbíraných maďarským zpravodajským serverem Index, se účast voličů bezpečně přehoupne přes zákonem požadovaných 50 %. Celkem totiž své rozhodnutí jít k volebním urnám vyjádřilo 54 % napříč politickým spektrem.

Z toho 33,6 % řeklo jasné ne bruselským kvótám, kdežto pouhých necelých 5 % by kvóty přijalo. Dle serveru se však očekává, že pokud se zváží i relativní popularita jednotlivých stran, mohlo by ne kvótám říct až neskutečných 90 % lidí.

Brusel si takové jednání ale nechce nechat líbit a hrozí Maďarsku, že za každého odmítnutého uprchlíka zemi uloží pokutu v hodnotě 6,7 milionů korun. To mezi Maďary ještě více prohloubilo skepsi vůči celé EU.

I když nadcházející říjnové referendum není nijak právně závazné, maďarská vláda doufá, že to do Bruselu ohledně masové migrace do země pošle jasný signál. Předseda vlády Orbán sám sebe opakovaně vykresluje jako obránce evropského křesťanství a tvrdí, že velký počet migrantů by podkopal „kulturní identitu" kontinentu.

Jeho postoj politicky přiblížil Maďarsko k některým ze sousedních zemí, ale také prohloubil propast s byrokracií v Bruselu. Server Express také tvrdí, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl zachycen na kameru, jak zdraví maďarského předsedu vlády slovem „diktátor", což jen dokazuje, jaké nálady vůči Maďarsku panují uvnitř EU.

Témata:  Maďarsko Evropská komise (EK) Viktor Orbán

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy