Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Je konec, válka nebude. Rusko a Turecko zakopou válečnou sekeru

Moskva
Moskva
Foto: moscow.ru

Moskva - Za definitivní průlom v rusko-tureckých vztazích těžce poškozených po loňském sestřelení ruského letadla na syrsko-turecké hranici označují ruská média úterní setkání prezidentů obou zemí Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana v Petrohradě.

Rusko po incidentu fakticky zpřetrhalo kontakty s Ankarou a trvalo na turecké omluvě. Té se Kremlu překvapivě brzy dostalo.

Když v červnu Erdogan odeslal do Moskvy dopis s omluvou, byla ruská reakce rychlá. Moskva ohlásila postupné zrušení sankcí přijatých po leteckém incidentu, které těžce zasáhly zejména turistickou výměnu. Turecko je pro Rusy nejoblíbenější letní zahraniční destinace. Do ruských obchodů se teď vracejí turecké potraviny a zemědělské produkty, s úlevou si vydechly turecké stavební firny hojně zastoupené v Rusku.

Červencový pokus o puč Moskva komentovala opatrně, i když Kreml dal najevo "vážné znepokojení" a obavy o bezpečnost ruských občanů v Turecku. Znepokojení Západu z postihu turecké opozice Moskva nesdílí. Objevily se dokonce zprávy o možné spolupráci armád obou zemí na syrském bojišti, kde Moskva podporuje vládní vojska prezidenta Bašára Asada, zatímco Turecko naopak jednotky syrských povstalců.

Erdogana podle některých analýz donutily k ústupu mimo jiné ekonomické ztráty z přerušení obchodních vztahů s Ruskem, protože jeho země je závislá na dovozu ruské ropy. Posílení kontaktů s Moskvou může být rovněž v budoucnu cennou protiváhou pošramocených vztahů se Západem, který turecký režim opakovaně varuje před pronásledováním opozice pod záminkou boje s pučisty.

Právě Sýrie může být podle informací z Ankary jedním z hlavních témat jednání Erdogana s Putinem. Rusko zase podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova sází na "rehabilitaci dvoustranných vztahů", kde mají obě země společné plány v jaderné energetice a petrochemii. Důležitým tématem petrohradského jednání má být i společný boj proti mezinárodnímu terorismu.

Témata:  Rusko Turecko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy