Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neznámí pachatelé zabili předáka severoirské polovojenské skupiny

Irsko
Irsko
Foto: Pixabay

Belfast - Neznámí pachatelé zastřelili v noci na dnešek v Belfastu jednoho z předních představitelů severoirské protestantské polovojenské skupiny Sdružení na obranu Ulsteru (UDA).

Informovala o tom dnes agentura Reuters. Severoirští politici se podle ní obávají, že by vražda mohla znovu oživit napětí mezi katolíky a protestanty v regionu.

Zavražděný John Boreland, který unikl pokusu o atentát už před dvěma lety, patřil mezi předáky UDA v Belfastu. Jeho zabití odsoudila šéfka severoirské vlády Arlene Fosterová, která prohlásila, že ji čin šokoval.

UDA je největší protestantská organizace usilující o udržení svazku Severního Irska s Velkou Británií. Původně byla legální, později se uchýlila k terorismu a v roce 1992 byla zakázána. Členové UDA zabili během konfliktů mezi protestanty a katolíky v Severrním Irsku přes 200 lidí.

Témata:  Irsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy