Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americkým muslimům se nelíbí spojení s útoky IS. Dždihádistům posílají ostrý vzkaz

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Chicago – Americkým muslimům se nelíbí, že jsou spojováni s útoky Islámského státu. Organizace Sound Vision proto nechala po Chicagu vyvěstil bilboardy, na kterých „opravdoví muslimové“ posílají džihádistům ostrý vzkaz.

„Islámský státe, stojíš za prd!!!" píše se na obřích bilboardech, které se objevily po celém Chicagu. Kromě tohoto vzkazu je na cedulích také citace z Koránu, která říká, že je „život posvátný". Vzkaz je podepsán hasthagem #ActualMuslims, tedy „opravdoví muslimové".

Brilliant. #ActualMuslims pic.twitter.com/WtU1iby8rS

— Gordon MacMillan (@gordonmacmillan) 6. srpna 2016

 

Billboardy a hastag se rychle staly hitem internetu, fotky reklamních poutačů je možné nalézt na Facebooku, Twitteru nebo Redditu. Cílem kampaně je podle neziskové muslimské organizace Sound Vision ukázat, že IS nezastupuje všechny muslimy a že rozhodně není synonymem pro islám.

Za myšlenkou billboardů stojí americký muslim Omar S. Ali, který na serveru The Islamic Monthly vysvětluje, že na nápad přišel se skupinou otců. Uvádí, že on sám pochází ze třetí generace muslimů žijících v USA a že ho terorismus ve jménu islámu vždy znepokojoval. Dodává, že se vždy snažil pracovat pro svou komunitu a že dětem vysvětluje, co je správné a co špatné.

Up in my hometown Chicago #actualmuslims pic.twitter.com/PAup2bgzD9

— Safia Samee Ali (@safiasameeali) 4. srpna 2016

 

V posledních měsících však i s ohledem na kampaň, kterou vede republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump, prý pociťoval nutkání více a hlasitěji mluvit o tom, jaký islám ve skutečnosti je. A tak vznikli „opravdoví muslimové".

Popisuje také, jak se v Dallasu zúčastnil Trumpova mítinku. Na něm se setkal s asi čtyřicetiletou ženou, která mu nabídla sladkosti. Pak mu vyprávěla, jak byla v Belgii, dek navštívila butik s oblečením, ale když si uvědomila, že je majitel muslim, odešla. „Odmítla jsem si od něj něco koupit, uvědomila jsem si, že jsou to naši nepřátelé. Nebudu nic kupovat od našich nepřátel," řekla mu. Pak se na něj prá otočila a dodala: „Dobře, že nejste jedním z nich."

V tu chvíli si prý Omar S. Ali uvědomil, že i přes rétoriku zaměřenou proti muslimům, je třeba s lidmi mluvit. „Cítil jsem, že bych chtěl mluvit k masám a říct jim, že IS nejsem já, že to nejsme my – opravdoví muslimové," vysvětluje v komentáři pro server The Islamic Monthly.

„Naším cílem je připomenout lidem, že jsme skuteční, běžní muslimové, kteří chtějí žít své životy, praktikovat svou víru a dělat to nejlepší, co jako Američané můžeme. Naše poselství je mluvit s americkými lidi, aby si uvědomili, že IS nejsme my, nebo že nereprezentuje naši víru. A není lepší citace než slova z Koránu - myšlenka, kterou sdílí všechna vyznání a přesvědčení - že život je posvátný," vysvětluje text na billboardu.

Témata:  muslimové Islámský stát USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy