Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlepšení vztahů mezi Tureckem a Ruskem NATO neovlivní, tvrdí Německo

NATO
NATO
Foto: NATO

Berlín - Zlepšení vztahů mezi Tureckem a Ruskem nebude mít žádný vliv na postavení Ankary v Severoatlantické alianci. Podle agentury Reuters to dnes řekla mluvčí německého ministerstva zahraničí Sawsan Chebliová.

Mezi NATO a Ruskem panuje napětí kvůli ruské anexi Krymu a kvůli tomu, že Moskva podporuje separatisty na východě Ukrajiny.

"Nevěříme, že by sblížení Turecka s Ruskem mělo vliv na bezpečnostní partnerství uvnitř NATO. Turecko zůstává důležitým partnerem v NATO," řekla Chebliová. Podle ní je pro Ankaru a Moskvu důležité, aby spolu komunikovaly, protože obě země mají významnou úlohu při snaze ukončit občanskou válku v Sýrii.

V úterý se v Petrohradu setkají prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayiip Erdogan a Vladimir Putin. Jejich schůzka je považována za definitivní průlom ve vztazích obou zemí, které loni těžce poškodilo sestřelení ruského vojenského letounu na syrsko-turecké hranici.

Témata:  NATO (Severoatlantická aliance) Turecko Rusko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy