Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Portugalsko sužují obří lesní požáry. Za všechno může jeden turista

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Aveiro - Sever Portugalska se potýká s rozsáhlými lesními požáry, se kterými na 160 místech bojuje 3000 hasičů. Nejhorší situace je v okolí měst Aveiro a Melres e Medas. S ohněm zápasí i Kanárské ostrovy, kde živel spálil okolo 4000 hektarů půdy.

Scény v oblasti požárů jsou jako vystřižené z katastrofického filmu. Města na severu Portugalska se během pár hodin ocitají v pasti, ze které není úniku. Mohutné plameny už spálily na troud stovky hektarů lesního porostu a šíří se nekontrolovaně dál.

V ohrožení se ocitli i návštěvníci festivalu v městečku Castelo de Vide, kde oheň nedávno zničil přes čtyři stovky aut. Na čtyři tisíce lidí museli evakuovat záchranáři. Dva z hasičů se při hašení zranili.

S hašením pomáhají vedle stovek hasičů také dobrovolníci. Situaci ale komplikuje silný vítr a vysoké teploty, které se Portugalsku nevyhnou ani v příštích dnech. "Snažíme se zabránit šíření požáru. Největším problémem je vítr," říká starosta obce Melres e Medas Marco Martins.

S ohnivým živlem bojují už šestý den v kuse také hasiči na Kanárských ostrovech, které jsou vyhledávanou turistickou destinací. Na ostrově La Palma muselo své domovy opustit už na 3000 lidí. Podle posledních informací požár rozpoutal mladý německý turista, který se na policii přiznal, že zapálil použitý toaletní papír. Byl obviněn z hrubé nedbalosti a je stíhán ve vazbě.

Témata:  Portugalsko požáry

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy