Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útočníci z Bavorska neměli pokyny ze Saudské Arábie, brání se úřady

Saúdská Arábie
Saúdská Arábie
Foto: Pixabay

Berlín – Podle německých médií měli muži, kteří v červenci spáchali atentáty v německých městech Würzburgu a Ansbachu, přímé napojení na radikály z organizace Islámský stát (IS) v království na Arabském poloostrově. Saudskoarabské úřady však teď tuto informaci popřely.

Rijád popřel informace německých médií, podle kterých se Afghánec a Syřan radili před útoky právě s islamisty v Saúdské Arábii. „V úzké spolupráci s německými úřady se podařilo zjistit, že jen jeden z atentátníků byl v kontaktu s přívržencem IS, který se na jedné ze sociálních sítí zaregistroval pomocí saúdskoarabského telefonního čísla," uvedlo velvyslanectví arabské země v Berlíně.

Zmiňovaná osoba se ale podle ambasády nezdržuje v Saúdské Arábii, ale na území, které je v Sýrii a Iráku pod kontrolou IS. Jestli má saúdskoarabské občanství, ale známo jení. Další útočník prý se Saúdskou Arábií neměl vůbec nic společného.

Zastupitelský úřad uvedl, že pro lidi v Saúdské Arábii i ve střední Evropě představuje terorismus Islámského státu akutní ohrožení a že proti němu bude Saúdská Arábie bojovat všemi dostupnými prostředky.

Jeden z atentátníků napadl 18. července v regionálním vlaku do Würzburgu nožem a sekyrou turisty z Hongkongu a čtyři z nich zranil. Na útěků pak pobodal ještě jednu osobu. Policie ho následně zastřelila. O týden později se neúspěšný žadatel o azyl ze Sýrie odpálil v bavorském Ansbachu. Zranil patnáct lidí a sám zahynul. K oběma atentátům se IS přihlásil.

V německých médiích se objevily informace, že oba útočníci byli v kontaktu s radikály z IS přímo v Saúdské Arábii. Němečtí vyšetřovatelé ale tehdy potvrdili pouze to, že oba muži krátce před útoky patrně obdrželi pokyny z Blízkého východu.

Témata:  Německo Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy