Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump představil hospodářský program. Spoléhá hlavně na snížení daní

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Detroit – Donald Trump, která za republikány kandiduje do Bílého domu, dnes v Detroitu na tiskové konferenci představil svůj hospodářský program. Trump podle analytiků na svůj ekonomický plán hodně sází, protože spoléhá na svou pověst podnikatele.

Trump se vyslovil proti regulaci trhu, změnil své dřívější návrhy na daně z příjmu a ohlásil „daňovou revoluci", jakou prý Amerika nepoznala od dob Ronalda Reagana.

Velkým tématem Trumpovy ekonomické strategie má být zjednodušení daní. Projevit se to má hlavně u daní z příjmu fyzických osob, kde republikánský kandidát revidoval svůj původní návrh z loňského září. Zatímco tehdejší plán počítal se čtyřstupňovou sazbou nula, deset, 20 a 25 procent, dnes Trump navrhl sazbu 12, 25 a 33 procent.

Majetné Američany tak chce zdanit o osm procentních bodů vyšší sazbou, než původně předpokládal, přesto ale nižší, než odvádějí dnes. Nyní v USA platí sedmistupňové progresivní zdanění s nejvyšší sazbou 39,6 procenta. Podle ekonomických expertů by původně navrhované nejvyšší zdanění 25 procent neúnosně snížilo příjmy do státní pokladny.

Zdanění podniků by podle něj mělo být maximálně 15 procent, nyní je 35 procent. Rodiny s dětmi by rovněž měly mít právo plně odečíst z daní výdaje na péči o své potomky.

Trump, jehož proslov často přerušovaly výkřiky nesouhlasu protestujících odpůrců, opět zaútočil na svou demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. „Je kandidátkou minulosti, naše kampaň je kampaní budoucnosti," řekl newyorský magnát.

Témata:  Donald Trump daně USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy