Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obětuje Turecko kvůli Gülenovi vztahy s USA? Ve vazbě stále drží 22 tisíc osob

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Ankara - Po nezdařeném puči v Turecku bylo zadrženo téměř 30.000 lidí, z nichž 22.000 je nadále ve vazbě. Uvedl to dnes turecký ministr spravedlnosti Bekir Bozdag, který se zároveň oboři na USA kvůli duchovnímu Fethullahu Gülenovi.

22.000 lidí je nyní zadrženo v souvislosti s pokusem o puč. Z toho vůči 16.000 z nich již bylo vzneseno obvinění. Dalších 7668 osob je kvůli pokusu o převrat vyšetřováno na svobodě. V Turecku nyní platí výjimečný stav.

"Zatím jsme nedostali žádnou oficiální odpověď od Spojených států, co se týče Gülenova vydání... Pokud ho USA nevydají, obětují tím své vztahy s Tureckem kvůli teroristovi," uvedl Bozdag. Zároveň ale řekl, že doufá, že Washington Gülena vydá. Turecká vláda považuje tohoto duchovního, který žije od roku 1999 v USA, za zosnovatele pokusu o puč z poloviny července.

Washington vydání islámského duchovního Gülena odmítá, dokud mu Ankara nepředloží důkazy o jeho zapojení do zosnování pokusu o puč. Gülen podíl na pokusu o převrat odmítl, naopak naznačil, že ho mohl zinscenovat turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, aby zdůvodnil intenzivnější pronásledování svých kritiků.

Turecká média dnes uvedla, že se tento týden očekává v Turecku návštěva technické delegace amerického ministerstva spravedlnosti kvůli žádosti o vydání Gülena. Ty byly podle deníku Hürriyet již dvě. Posléze by měli odjet zástupci tureckého ministerstva spravedlnosti do USA, uvedl deník Hürrriyet.

Témata:  Turecko USA Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy