Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalý americký velvyslanec se pustil do Ruska. Popsal nedávnou situaci v Balském moři

Vladimír Putin, ruský prezident
Vladimír Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Tallin – Poslední dva roky neustále roste napětí mez Ruskem a Západem, často se hovoří o nové studené válce. Profesor Stanfordské univerzity a někdejší velvyslanec v Rusku Michael McFaul se pro estonský server Postimees rozvyprávěl o detailech nedávné konfrontace mezi USA a Ruskem v Baltském moři, nebo o vztazích mezi Ruskem a Západem.

Nedávné incidenty v Baltském moři, kdy ruská letadla nalétávala na americký torpédoborec, nebo když létaly nebezpečně blízko amerických průzkumných letadel, jsou podle odborníka na Rusko jakési „Putinovy zprávy". „Tyto ruské akce jsou navrženy tak, aby ohrozily nové spojence NATO. Tyto akce a slova jsou extrémně provokativní. Mou největší obavou je, že jeden z ruských pilotů způsobí nehodu, a co pak?" uvedl McFaul pro estonský server.

Rusko také často tvrdí, že Západ porušil slib, že se NATO nebude dál rozšiřovat na východ. Tento údajný závazek je však podle bývalého diplomata pouze mýtus. „Úzce jsem spolupracoval s ruskými úředníky při vyjednávání řady dohod, včetně smlouvy New START. Ruští představitelé chtěli všechno sepsat, souhlasili se vším, co bylo na papíře. Já tuto tradiční diplomacii respektuji, i když bylo někdy frustrující se do těchto jednání zapojit. Tak proč zde není žádný písemný doklad - podepsaný úředníky - dokazující takový slib? Proč neexistuje smlouva? NATO, mimochodem, je multilaterální organizace, takže takový dokument by měl být schválen všemi spojenci NATO, nejen  Spojenými státy. A takový dokument jsem neviděl," vysvětluje Američan.

Netají se tím, že postup ruské zahraniční politiky – včetně anexe Krymu a intervence na východní Ukrajině - považuje za tragický. „Nejen pro Ukrajinu, ale i pro Rusko. Tato rozhodnutí přinesla Rusku mnoho dlouhodobě nepříznivých ekonomických a diplomatických důsledků. Doufám, že jednoho dne Rusové povedou racionální diskusi o ceně a přínosech tohoto aktuálního zahraničněpolitického kurzu," uvedl McFaul.

Reakcí Obamovy administrativy i spojenců z NATO prý byl „ohromen". „Nikdy v americko-ruské diplomatické historii nebylo tolik lidí a firem v Rusku sankcionováno. Víte, kolik ruských zástupců nebo společnosti pocítilo sankce po ruské intervenci v Gruzii v roce 2008? Nula. Domnívám, že rozhodnutí přijatá v rámci aliance k posílení NATO, jsou správná. Je tragické, že NATO musí odrážet ruské hrozby," přiznává bývalý velvyslanec v Moskvě.

USA a Evropa podle něj přijaly několik důležitých opatření s cílem pomoci Ukrajině. „Tento poslední cíl může být nejdůležitější a také nejobtížnější. Putin očekává, že ukrajinská demokracie selže a že se ukrajinská ekonomika zhroutí, a usilovně pracuje na urychlení obou těchto cílů. Západ musí udělat vše, co může, aby dosáhl opačného výsledku," dodává Američan.

Témata:  USA Rusko Ruská armáda

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy