Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

OSN chce 48 hodinové příměří v Halabu. Obyvatelé pořebují potraviny a léky, naléhá

OSN
OSN
Foto: Pixabay

Damašek - OSN dnes vyzvala bojující strany v syrském Halabu k 48hodinovému příměří, které umožní zásobit město potravinami a léky.

O Halab intenzivně bojují několik týdnů syrská armáda se spojenci na jedné straně a povstalecké skupiny na straně druhé. Východ města ovládají povstalci, západ armáda, která povstaleckou část dlouhodobě obléhá. Nově povstalecké skupiny prorazily armádní pozice na jihu města a obklíčily i západní část, takže ve městě mohou bez zásob podle OSN skončit až dva miliony lidí.

Podle odhadů žije v obou částech města asi 1,5 milionu lidí, z nichž 1,2 milionu ve vládní části a 250.000 v povstalecké. V bojích padly desítky civilistů, byly poškozeny nemocnice a infrastruktura.

Vládní sdělovací prostředky hlásí, že i když se povstalci probojovali proražením fronty na jihu a získali tím přístup k posilám i zásobování ze západu Sýrie, armáda byla schopna otevřít náhradní zásobovací trasu pro obyvatele západních čtvrtí a už tudy projely kamiony se zbožím.

"OSN je připravena civilistům v Halabu pomoci. Potřebuje k tomu ale spolehlivé příměří nebo 48hodinové humanitární pauzy, které by měly být vyhlášeny každý týden. Pak se OSN dostane k těm, kdo to potřebují, a dopraví k nim potraviny a léky, jejichž zásoby jsou v Halabu velmi malé," sdělila OSN v prohlášení.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy