Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Aktivisté za práva homosexuálů v Austrálii nechtějí referendum o sňatcích. Proč?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Canberra - Aktivisté za práva homosexuálů mají obavy z referenda o legalizaci sňatků osob stejného pohlaví. Vyzvali proto parlament, aby plebiscitu zabránil.

Vypsání referenda o legalizaci sňatků osob stejného pohlaví do konce roku slíbil v předvolební kampani současný konzervativní premiér Malcolm Turnbull. Sám také uvedl, že tento krok podporuje. Opoziční labouristé chtěli plebiscit vynechat a místo toho nechat o otázce rozhodnout poslance. Šéf parlamentní opozice Bill Shorten ale nyní uvedl, že vládní návrh na vypsání referenda blokovat nehodlá, i když ho nepovažuje za nejlepší cestu pro legalizaci sňatků lidí stejného pohlaví.

"Pokud by sňatky osob stejného pohlaví neuspěly v referendu, reformu zákona by to zničilo pro několik desetiletí. Neúspěch při hlasování v parlamentu by neznamenal nic jiného než krátkodobé odložení nevyhnutelného," řekl bývalý soudce australského nejvyššího soudu Michael Kirby, který žije od roku 1969 s partnerem.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Australané většinově podporují legalizaci homosexuálních sňatků. Podle Kirbyho ale červnové referendum o brexitu ukázalo, že hlasování nakonec může dopadnout zcela jinak, než si vláda představuje.

Témata:  Austrálie homosexuálové

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy