Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jemenu se opět válčí, zemřelo nejméně 14 lidí

Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Brazislký Avibras ASTROS-II SS-30 ve službách Saudi Arabia Army.
Foto: army.mil

Saná - Konflikt v Jemenu, který začal v roce 2014, se po několikaměsíční přestávce rozhořel nanovo. Koalice vedená Saúdskou Arábií dnes bombardovala pozice jemenských šíitů v metropoli Saná.

Mírové rozhovory se pod záštitou OSN konaly od dubna v Kuvajtu. Pro názorové rozdíly byly často přerušovány, koncem července z nich vládní delegace odstoupila, protože šíité oznámili, že sestaví vládní orgán se svými spojenci. Jsou to hlavně stoupenci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. OSN tento krok odsoudila a upozornila, že odporuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Společná vláda měla vzniknout po jednání se zástupci vlády a současného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího.

Arabská koalice dnes nechala na 72 hodin přerušit provoz mezinárodního letiště v Saná. Zdravotnické zdroje oznámily, že při náletech byla v noci na dnešek zasažena továrna a v ní zahynulo 14 zaměstnanců, kteří byli na noční směně.

Zasažen byl také prezidentský areál a vojenská základna v jemenské metropoli a také základna republikánské gardy u letiště. Provládní jednotky se snaží probojovat se do hlavního města ze severu a z východu.

Témata:  Jemen Saudi Arabia Army

Aktuálně se děje

1. května 2024 11:00

Austin apeluje na státy, které mají systémy Patriot, aby je daly Ukrajině

Americký ministr obrany Lloyd Austin v úterý na půdě vojenského výboru Kongresu informoval, že apeluje státy, které mají systémy protivzdušné obrany (PVO) Patriot, aby je poslaly Ukrajině. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy