Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rumunsko se chystá na královský pohřeb, manželka posledního krále bude pochována

Vlajka Rumunska
Vlajka Rumunska
Foto: Pixabay

Bukurešť - Do Bukurešti byly převezeny ostatky Anny Rumunské, manželky posledního rumunského krále Michala I. Pohřeb se uskuteční 13. srpna, kdy Anna spočine v královské hrobce ve městě Curtea de Argeş ve středním Rumunsku.

Anna zemřela 1. srpna ve věku 92 let v nemocnici ve švýcarském městě Morges nedaleko Ženevy. Zpráva o úmrtí bývalé královny vyvolala pohnutí, Rumunsko a i Moldavsko vyhlásily smutek. Anna sice neovládala rumunštinu, nicméně si ji lidé vážili kvůli smyslu pro humor, skromnosti a neokázalosti.

"Rumunští králové prosluli jako zanícení vlastenci, ne jako vládci, které máme teď," okomentoval bývalý ministr kultury Teodor Paleologu vzestup sympatií k monarchismu. Anin manžel Michal je posledním ze čtyř rumunských králů, z nichž první, Carol I., vládl od roku 1866.

Paleologu, krerý sám pochází ze starobylého šlechtického rodu, se s královnou poprvé setkal jako sedmnáctiletý chlapec v Paříži, kde byl jeho bratr velvyslancem. Vzpomínal, že Anna popíjela pivo s tělesnými strážci a rozdávala dětem sladkosti.

Anna, která se narodila jako princezna Bourbonsko-Parmská v roce 1923 v Paříži, se se svým budoucím manželem poprvé setkala v listopadu 1947 v Londýně na svatbě budoucí britské královny Alžběty II. s Philipem Mountbattenem.

Anna ve skutečnosti na královský trůn nikdy neusedla, neboť jejího muže, který byl rumunským králem v letech 1927 až 1930 a poté opět od roku 1940, donutili rumunští komunisté v prosinci 1947 k abdikaci.

Po pádu komunistického režimu prezidenta Nicolaea Ceauşescua žili Anna a Michal střídavě v Rumunsku a ve Švýcarsku.

Témata:  Rumunsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy