Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští katolíci se hádají o tom, jestli je islám nebezpečný

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Praha - Špičky české katolické církve se teď hádají o to, jestli pro nás je islám nebezpečný, nebo ne. Spor už se dotknul i kardinála Dominika Duky. Ten násilné tendence islámu kritizoval v nedávném článku. Jenže katolický týdeník mu článek neotisknul. Podle Dukova tajemníka může jít o cenzuru.

"Islám v sobě skutečně skrývá násilné tendence." Tak odsoudil nedávnou vraždu kněze ve Francii na svém blogu kardinál Dominik Duka. Článek původně nabízel Katolickému týdeníku, ten ho ale k Dukovu velkému překvapení odmítl otisknout. Prý pro nedostatek místa, Dukův tajemník za tím ale vidí záměr.

Jedním z těch, kdo s postojem Dominika Duky a jeho tajemníka nesouhlasí, je například i kněz Tomáš Halík. "Zásadní rozdíl je v tom, co říká papež František a s čím já také souhlasím, že není možné házet do jednoho pytle islám jako takový a džihádisty," míní Halík.

Dukův tajemník se ale prý nebojí mít na politické otázky třeba i jiný názor než papež a trvá na tom, že před islámem je dobré být ve střehu.

"V islámu je tou vůdčí myšlenkou nastolení míru a to i na neislámských územích, dokonce i násilným způsobem. To, že ho teď třeba nevyužívá miliarda a čtvrt mohamedánů, to je sice hezké, ale ta věc se může velmi rychle změnit," má jasno Dukův tajemník Milan Badal.

Před takovým postojem ale Halík varuje. "Jestliže budou někteří lidé házet islám a džihádisty do jednoho pytle, tak tím zřejmě nahrávají těm džihádistům, protože oni právě chtějí vyvolat ve většině muslimů představu, že západ nenávidí islám," vysvětluje Halík.

A české katolické špičky se neshodnou ani na jiné věci - zatímco podobné spory uvnitř církve jsou podle Halíka zdravé, podle kardinálova tajemníka je potřeba si v Katolickém týdeníku udělat pořádek.

Témata:  Dominik Duka Tomáš Halík Islám

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy