Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael chce zbourat palestinskou věznici, USA posílají ostrou reakci

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izrael plánuje zbourat palestinskou vesnici Susjá na Západním břehu Jordánu. USA, ačkoli jsou tradičním spojencem židovského státu, pohrozily ostrou reakcí.

Ves leží v zóně C Západního břehu Jordánu, která je pod kontrolou Izraele z vojenského i správního hlediska. Lidé ze Susji patří k nejchudším na Západním břehu a v minulých 30 letech byli ze svých domovů vystěhováni už několikrát.

Roku 1986 byla Susjá označena za národní park a obyvatelé vystěhováni na sousední zemědělské pozemky. Roku 2001 je vojsko odstěhovalo znovu a chatrné příbytky, v nichž lidé žili, byly strženy.

Nejvyšší soud nařídil další demolice zastavit, avšak neuložil civilní správě vydávat stavební povolení. Proto byla vesnice postavena bez povolení, tedy z hlediska úřadů nelegálně.

V blízkosti vesnice je židovská osada a pravicové hnutí Regavim tlačí na správní úřady, aby palestinskou vesnici odstranily. Izrael od začátku roku s vesničany vyjednával, avšak v červnu byla jednání podle izraelského listu Haarec z nevyjasněných důvodů přerušena. To vedlo Palestince k domnění, že Izrael už rozhodl o demolici.

Podobně jako USA už v minulých týdnech Izraeli pohrozila Evropská unie, britská vláda a některé mezinárodní organizace.

Témata:  Izrael Palestina USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy